Veliki dan za ženski rukomet u BiH: Svjesni smo šta nas očekuje, idemo raditi

Ostali sportovi 04. mar 202114:47 > 14:49 0 komentara
Anne-Christine POUJOULAT / AFP/Ilustracija

Nakon 13 godina, Bosna i Hercegovina je dobila žensku rukometnu reprezentaciju. Direktor naše najbolje ženske selekcije Elmir Grabčanović potvrdio je u razgovoru za N1 televiziju kako je Radan Rovčanin preuzeo selektorsku poziciju.

Dugo je Bosna i Hercegovina bila bez najbolje ženske selekcije, a nakon što je direktor ŽRK Borac – Darko Savić, pokrenuo inicijativu za formiranje najbolje ženske selekcije, stvari su se pokrenule s mrtve tačke. Uključili su se i drugi rukometni entuzijasti, a jedan od njih je i Grabčanović.

“Naravno da sam sretan, ne bih bio u tom poslu da nisam očekivao ovakav ishod. Veliki dan za ženski rukomet u Bosni i Hercegovini. Nakon 13 godina dobili smo žensku rukometnu selekciju”, rekao je Grabčanović.

Naša najbolja selekcija okupit će se 15. marta u Lukavcu, a ko će sve biti na okupljanju ovisi od epidemioloških mjera širom Evrope.

“Ja sam obavio razgovor s većinom djevojaka, a sada će selektor pričati s njima. Većina njih je izrazila želju da igra za Bosnu i Hercegovinu. Sada je sve upitno zbog pandemije. Od toga će zavisiti i spisak za okupljanje. Krećemo od nule. Na zadnjem smo mjestu na EHF listi. Moramo početi raditi u kontinuitetu. Idemo raditi, to je najvažnije”, ističe Grabčanović i dodaje:

“Reprezentacija je prijavljena za kvalfikacije za Euro 2022. godine. Može se desiti da nas očekuju pretkvalifikacije već za mjesec. Kvalifikacije počinju na jesen i ako ne bude dovoljno reprezentacija može se desiti da nas direktno smjeste u kvalifikacionu grupu”, istaknuo je Grabčanović.

Selektor Rovčanin kaže kako je svjestan koliko je posla pred njim i njegovim saradnicima.

“Prvi kontakt sam uspostavio s direktorom reprezentacije, on me predstavio kao jednog od kandidata i tako je sve krenulo do današnjeg dana kada sam i zvanično promovisan za selektora reprezentacije, na moju veliku čast i zadovoljstvo”, rekao je Rovčanin za N1 i dodao:

“Znam da dugo vremena Bosna i Hercegovina nije imala žensku seniorsku reprezentaciju. Pred nama je mnogo posla i svi smo svjesni svega i nadam se da ćemo u ovom periodu uspostaviti taj filter igračica, napraviti presjek i stanje, da vidimo koji je to kvalitet s kojim trenutno raspolažemo. Nadam se da ćemo u kratkom roku napraviti jednu bazu svih igračica koje će predstavljati temelj ove priče u godinama koje dolaze.”

Rovčanin kaže kako je već u kontaktu s igračicama koje bi trebale biti na spisku.

“Maloprije sam promovisan, ali vjerujte da sam već u kontaktu s djevojkama koje bi trebale biti na spisku. Očekujem njihove potvrdne odgovore i znat ćemo neki presjek stanja i mogućnost dolaska djevojaka. Možda će ova pandemija prouzrokovati neke smetnje prilikom okupljanja za ovu prvu akciju, ali najvažnije je da kod djevojaka postoji želja i volja za cijelu ovu priču i iskreno se nadamo najboljem”, rekao je Rovčanin.

Aktuelna epidemiološka situacija diktirat će i spisak selektora Rovčanina za prvo okupljanje.

“Djevojke koje igraju u domaćem prvenstvu, ovo što je bilo mogućnosti, sam pratio dovoljno, imam neki presjek i kvalitete igračica koje će biti na prvom okupljanju. Što se tiče djevojaka koje su inostranstvu najviše nam je stalo da ih pozovemo, da vidimo u kakvom su trenutno stanju i kvalitetu i da napravimo kvalitetan miks od djevojaka koje će podići kvalitet domaće reprezentacije od igračica iz domaćeg prvenstva kako bi mogli da uđemo u neku iole ozbiljniju priču”, poručio je Rovčanin.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!