Tragedija ruskog čuda (15): Četiri puta pala u borbi za zlato, grcala u suzama

Ostali sportovi 17. feb 202215:23 > 15:54 3 komentara
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Anna Shcherbakova je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu u pojedinačnoj konkurenciji. Mlada Kamila Valijeva je bila najveći favorit, ali je pala pod pritiskom i imala je ogromne greške i nekoliko padova zbog čega je završila bez medalje.

Jasno je i prije posljednjeg takmičenja bilo da je Kamila Valijeva bila pod ogromnim pritiskom. Veliko očekivanje ruske javnosti, veliki pritisak zbog navodnog dopingovanja i velika lična očekivanja su nažalost učinili svoje. Jedna od najtalentovanijih sportistkinja ikada nije uspjela da dođe do medalje u pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama.

Očekivalo se da će Kamila napraviti nekoliko četvorostrukih skokova, da će plesati po ledu kao što je bio slučaj u utorak u kratkom programu ali ništa od toga se nije desilo. Odmah je pokazala nesigurnost, imala je probleme prilikom doskoka, a kada je jednom završila na ledu bilo je jasno da od zlata nema ništa. Izgorjela je u želji Kamila i na kraju ostala čak i bez medalje. Valijeva je nakon ovog teškog poraza bila neutješna a smogla je snage da čestita Anni Shcherbakovoj.

Talentovana Ruskinja je imala sjajan program, izvodila je četvorostruke skokove, a zahvaljujući boljem kratkom programu u utorak imala je bolji učinak od Alexandre Trusove. Trusova je potpuno zasjenila konkurenciju i imala je najbolje ocijenjen nastup u četvrtak, ali je ipak završila sa srebrom. Bronzana je bila Japanka Kaori Sakamoto.

REUTERS/Phil Noble

Pred izlazak poslednjih šest klizačica koje su bile najbolje u kratkom programu u utorak najbolja je bila Amerikanka Alysa Liu. Ona je imala ukupno 208,95 poena i to tog momenta je imala najbolji rezultat u slobodnom klizanju. Loena Hendrickx iz Belgije je bila druga, a Jae Lim Kim iz Koreje treća.

Odmah je prva klizačica u toj posljednjoj grupi pokazala da su one koje su se do tada našle na ledu daleko od medalja. Jung Ju iz Koreje je imala najbolji rezultat i preuzela je prvo mjesto. Nju je sa prvog mjesta sklonila Japanka Wakaba Higuchi koja je imala nešto lošiji slobodni program, ali zahvaljujući sjajnom kratkom programu preuzela je prvo mjesto.

Alexandra Trusova je zatim potpuno rasturila konkurenciju. Ostvarila je preko 100 poena u slobodnom programu dok su klizačice prije nje uglavnom jedva prelazile 70. Izvela je skokove sa četiri rotacije što je u ženskom klizanju pošlo za rukom samo njoj i Kamili Valijevoj. Jasno je bilo da najbolje takmičarke tek dolaze na red u Pekingu. Trusova je imala preko 177 bodova, dok joj je do tada u karijeri najbolja ocjena bila za 11 manja.

Kaori Sakamoto je bila sljedeća i iako je imala savršen nastup bila je za dvadesetak bodova lošije ocjenjena od Trusove. Ukuopno je imala 24 boda manje od Trusove i u tom treutku je zauzela drugo mjesto.

Anna Shcherbakova je bila pretposljednja na programu, izvodila je četvorostruke skokove i uspjela je da nadmaši Trusovu. Imala je u ukupnom rezutltatu četiri boda više, a prvo mjesto je zauzela ipak zahvaljujući daleko boljem rezultatu u kratkom programu u odnosu na Trusovu.

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare