“Biće ovo najmračnije Olimpijske igre u historiji“: Ukrajinka udarila na Ruse, poručila im da ne idu u Pariz

Tenis 26. dec 202312:01 0 komentara
Glyn KIRK / AFP

Rat traje i u sportu, samo na malo drugačiji način

Ukrajinska teniserka Lesija Tsurenko nada se da Rusi i Bjelorusi neće imati svoje predstavnike na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Još uvijek nije jasno da li će i koji ruski sportisti moći da putuju u Pariz na Olimpijske igre. Kako trenutno stvari stoje, u Pariz će moći da idu samo takmičari u individualnim sportovima (misli se na Ruse i Bjeloruse), a Ukrajinci se bore da se ni to ne dogodi.

“Neka Rusi i Bjelorusi gledaju Olimpijadu na TV. U većini sportova će tako i biti, a niko od nas ne želi da igra protiv njih. Ovo će biti najmračnije Igre u historiji. Nisam iznenađena odlukom MOK-a, ali i dalje mislim da je to veoma loša ideja“, rekla je sTurenko, trenutno 31. teniserka svijeta.

Još uvijek nije sigurno ni da će Ukrajinci biti u Parizu na ljeto, pošto se priča o bojkotu Igara, upravo zbog učešća Rusa i Bjelorusa.

“Tu odluku će donijeti najvažniji ljudi i u mojoj zemlji. Ako naša vlada odluči da ne idemo na Olimpijske igre, ja ću je poštovati. Nas sportiste niko još nije pitao, ali sam siguran da će i to doći na red.“

Kao individualni sport, tenis je u malo drugačijoj situaciji u odnosu na ekipne.

“Tenis je na Igrama u drugačijoj situaciji od većine drugih sportova. Mi imamo četiri Grand slama godišnje i zato Olimpijada nije nama tako važna kao drugim sportistima koji se četiri godine pripremaju za nju. Ostalim Rusima i Belorusima su Igre važnije, a gledaće ih na TV. Nadam se da će teniseri biti solidarni sa svojim zemljacima koji ne mogu da igraju i da će odbiti put u Pariz.“

Tsurenko je u nedavno završenoj sezoni predala meč Arini Sabalenki u Indian Wellsu, pa je sada objasnila zbog čega je to učinila.

“Plašila sam se da zbog toga Thomas Bach, predsjednik MOK-a, ne zaključi da mi možemo normalno da igramo sa njima, bez ikakvih posljedica. Prije toga je Kateryna Baindl to uradila i Bach je rekao kako je ona pozitivan primjer“.

Predaju još nije zaboravila.

“Nije to bila laka situacija. Samo nekoliko minuta ranije mi je iz WTA rečeno da će sve one moći da igraju, bez obzira na njihove političke stavove. To me je šokiralo. Posle toga nisam mogla na teren, dugo sam poslije imala zdravstvene probleme“, ističe Tsurenko.

Posebno je istakla zahvalnost jednoj zemlji.

“Od svih država najveću podršku nam pruža Poljska. To što oni rade za nas je nevjerovatno i ne znam da li ćemo ikada moći da im vratimo.“

Agresija Rusije na Ukrajinu traje skoro dvije godine.

Olimpijske igre u Parizu na programu su od 26. jula do 11. avgusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!