Bivši francuski agent pridružio se sirijskoj EL-Kaidi

Svijet 06. okt 201421:00 > 21:02
Reuters

Bivši oficir francuskih obavještajnih službi pridružio se pobunjenicima u Siriji krajem septembra i bio je meta američkog napada, objavilo je u ponedjeljak nekoliko američkih medija, a Pariz demantirao.

Ovaj bivši agent, čiji identitet nije otkriven, pridružio se organizaciji El-Kaida u Afganistanu, a zatim u Siriji, objavila je medijska grupa McClatchy pozivajući se na anonimne izvore iz evropskih obavještajnih službi.

Nešto kasnije, američka televizija ABC je potvrdila ovu informaciju pozivajući se na dva američka zvaničnika obavještajnih službi koji su željeli ostati anonimni.  

“Bivši francuski špijun, koji je dezertirao i pridružio se El-Kaidi, bio je jedna od meta američkih napada u Siriji prošli mjesec, koji su trebali da zaustave jednu terorističku grupu koja je namjeravala uništiti u zraku evropske i američke avione”, objavio je ABC.

Francusko ministarstvo odbrane je demantiralo ove informacije.

Ovaj bivši vojnik, stručnjak za eksploziv, bio je među metama američkih aviona koji su bombardirali osam položaja Fronta el-Nosra, sirijskog ogranka El-Kaide, ali je preživio, objavila je medijska grupa McClatchy.

On, u očima Amerikanaca, ima potencijalno važniju ulogu nego navodni vođa grupe Khorassan Muhsin el-Fadhli, povezane također s El-Kaidom, koji je ubijen u ovom bombardiranju, objavila je televizija ABC.