Advokati Navaljnog: Veoma je slab i ne dobija ljekarsku pomoć

Svijet 20. apr 202116:53 > 16:54 0 komentara
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji tri sedmice štrajkuje glađu, "veoma je slab" i "ne dobija" ljekarsku pomoć, rekli su njegovi advokati nakon što su ga posjetili u zatvorskoj bolnici.

„On je veoma je slab, teško mu je da sjedi i govori“, izjavila je novinarima Olga Mihailova i dodala da Navaljni „ne dobija odgovarajuću ljekarsku pomoć“ u bolnici za zatvorenike sa tuberkulozom.
Ona je zatražila da Navaljni hitno bude prebačen u „civilnu bolnicu“ u Moskvi „kako bi se spriječilo da umre“.

Grupi ljekara predvođenoj Anastasijom Vasilijevom, ličnim ljekarom 44-godišnjeg opozicionara, nije dozvoljeno da uđe u bolnicu, kao što se događalo svaki put kada bi pokušali da posjete Navaljnog.

Vasilijeva je za u izjavi France pressu osudila „potpuno nepoštovanje“, podsjećajući da je „dužnost ljekara da pomogne pacijentu“ i ukazujući da je u pitanju „život“ glavnog protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je 31. marta počeo štrajk glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posjetu ljekara.

On je uhapšen u januaru po dolasku u Rusiju nakon što se pet mjeseci u Njemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je osuđen na dvije i po godine zatvora zato što je odlaskom na liječenje u Njemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad