Afroamerikanci udaljeni s leta zbog “neugodnog mirisa tijela”, slijedi tužba

Svijet 30. maj 202412:32 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Trojica afroamerikanaca podnijela su tužbu zbog rasne diskriminacije protiv American Airlinesa, navodeći da ih je ovaj avioprijevoznik nakratko udaljio s leta nakon pritužbe na neugodan miris tijela.

Muškarci, koji nisu sjedili zajedno i nisu se međusobno poznavali, kažu da su svi crnci uklonjeni s leta iz Phoenixa za New York 5. januara.

“American Airlines nas je izdvojio jer smo crnci, osramotio nas je i ponizio”, rekli su muškarci u zajedničkoj izjavi u srijedu, prenosi BBC.

Kompanija sa sjedištem u Teksasu saopštila je da istražuje slučaj jer optužbe nisu u skladu s njezinim vrijednostima.

Prema saveznoj tužbi koju je podnijela grupa za zaštitu potrošača Public Citizen, muškarci su već bili zauzeli svoja mjesta i pripremali se za odlazak iz Phoenixa kada je stjuardesa prišla svakom od njih i zamolila ih da izađu iz zrakoplova.

Alvin Jackson, Emmanuel Jean Joseph i Xavier Veal navode da su, dok su odlazili, shvatili da su “svi crnci na letu uklonjeni”.

Svaki od muškaraca doletio je iz Los Angelesa ranije tog dana, bez problema.

Na izlazu aviona trojici muškaraca, zajedno s još petoricom, agent aviokompanije rekao je da su “uklonjeni jer se stjuardesa bjelkinja požalila na miris tijela neidentificiranog putnika”.

“Nema drugog objašnjenja osim boje naše kože”, rekli su trojica muškaraca u srijedu, dodajući: “Jasno je da je ovo bila rasna diskriminacija.”

Zaposlenici American Airlinesa pokušali su ponovno rezervirati let za muškarce, ali te noći nije bilo drugih letova za New York. Grupi je u tom trenutku bilo dopušteno da ponovno zauzme svoja mjesta na originalnom letu.

American Airlines je saopštio: “Sve tvrdnje o diskriminaciji shvaćamo vrlo ozbiljno i želimo da naši klijenti imaju pozitivno iskustvo kada odluče letjeti s nama. Naši timovi trenutno istražuju slučaj jer tvrdnje ne odražavaju naše temeljne vrijednosti ili našu svrhu brige za ljude”.

U tužbi se dodaje da je pilot, dok su muškarci čekali ispred aviona, objavio putnicima da je došlo do kašnjenja zbog problema s “mirisom tijela”. Tužitelji kažu da je tvrdnja o smradu lažna.

Jedan od tužitelja rekao je za BBC da ga je to “otuđujuće” iskustvo podsjetilo na junakinju građanskih prava Rosu Parks koja je 1955. bila prisiljena presjesti u stražnji dio autobusa u Alabami zbog rasne diskriminacije koju je odobrila država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!