Aktivistkinja za CNN: Biden je oprostio talibanima

Svijet 27. aug 202118:32 1 komentar
REUTERS/Florion Goga

Potez SAD-a da se povuče iz Afganistana šalje poruku da "ako s vremena na vrijeme vodite sveti rat i regrutujete ljude i ubijate ljude u samoubilačkim napadima, nakon dvije decenije, postajete prihvatljivi", izjavila je za CNN aktivistkinja za ljudska prava u Afganistanu, Pashtana Durrani.

Po njenim riječima, američki predsjednik je “oprostio talibanima” i “zaboravio šta su počinili.

“Vaš predsjednik je rekao da smo zemlja koja se vodi sitničave borbe oko naših plemena. Upravo su plemena ta koja me štite trenutno. Štite me različite etničke grupe,” dodala je.

Durrani je rekla da nije razočarana vojskom Afganistana, ali jeste vladom.

“Mislim da bi bila izdaja kada bih rekla da sam razočarana u vojsku Afganistana, jer vojska se hrabro borila, radili što sve sto su mogli, i onda im je rečeno da stanu. Naravno, oni koji nas jesu izdali su vlasti, rekli su (vojsci) da se više ne bori, da je postignut dogovor za mir,” objasnila je ona.

Rekla je da je većina vlade Afganistana bila veoma korumpirana “i izdali su nas, ne samo sada nego mnogo puta.”

Durrani je rekla da su žene i djevojčice sada ugrožene u Afganistanu.

“Rečeno nam je da ostanemo u svojim domovima dok talibani ne počnu prihvatati žene na javnim mjestima. Ali ono što ja tu smatram smiješnim, da budem iskrena, je – koji je tu vaš okvir, koja je vaša teorija kako će se oni promjeniti pa početi prihvatati žene? Šta ako nikada ne prihvate žene?”, upitala je ona.

Na pitanje da li se Afganistanci osjećaju napušteni od SAD-a, aktivistkinja je rekla da to nije pravi termin “jer SAD su došle radi vlastite koristi i svog rata, samo se on vodio na našem tlu.”

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare