Al Jazeera predaje slučaj ubistva Shireen Abu Akleh Međunarodnom krivičnom sudu

Svijet 06. dec 202215:01
Izvor: REUTERS/Imad Creidi/File

Al Jazeera je danas saopćila da će podnijeti predmet Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog ubistva novinarke Shireen Abu Akleh, koja je upucana u glavu dok je izvještavala o izraelskoj raciji u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali u maju, javlja CNN.

Pravni tim Al Jazeere je proveo potpunu i detaljnu istragu o slučaju i pronašao nove dokaze na osnovu nekoliko iskaza očevidaca, pregleda više video snimaka i forenzičkih dokaza koji se odnose na slučaj“, navodi Al Jazeera u saopćenju.

Naveli su da novi dokazi i video-snimci pokazuju da je na palestinsko-američku novinarku i njene kolege direktno pucano te da je ubistvo bilo namjerno i počinjeno od strane, kako su naveli “izraelske okupacione snage”. Ovu tvrdnju je je Izrael više puta demantovao.

Izraelski premijer Yair Lapid ponovo je danas odbio bilo kakvu inicijativu da vanjski istražitelji istraže izraelske odbrambene snage (IDF).

Niko neće istraživati vojnike IDF-a i niko nam neće propovijedati o moralu u ratovanju, pogotovo ne Al Jazeera“, rekao je Lapid.

U septembru je IDF priznao da postoji “velika mogućnost” da je Abu Akleh “slučajno” upucana od strane izraelskih vojnika koji su pucali na “osumnjičene identificirane kao naoružane palestinske naoružane napadače”.

IDF je tada saopćio da izraelska vojska ne namjerava pokrenuti krivične prijave ili krivično gonjenje bilo kojeg od uključenih vojnika.

Istraga CNN-a objavljena dvije sedmice nakon što je Abu Akleh ubijena sugerira da je smrtonosni hitac došao s položaja za koji se zna da su tu bile pozicionirane trupe IDF-a, a dva video snimka mjesta pucnjave sugeriraju da u blizini novinarke nije bilo aktivnih borbi niti bilo kakvih palestinskih militanata u trenucima koji su prethodili njenoj smrti.

Tvrdnja izraelskih vlasti da je Shireen ubijena greškom u razmjeni vatre potpuno je neosnovana. Dokazi predočeni Tužilaštvu potvrđuju, bez ikakve sumnje, da nije bilo pucanja u području gdje se Shireen nalazila, osim što su izraelske okupacione snage pucale direktno na nju”, saopćili su iz Al Jazeere, te dodali da dokazi pokazuju da je “ovo namjerno ubistvo bilo dio šire kampanje ciljanja i utišavanja Al Jazeere”.

Porodica novinarke je također ranije ove godine podnijela zvaničnu žalbu Međunarodnom krivičnom sudu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar