Američki general upozorava: Nejasno kako će Rusija reagovati na neuspjehe

Svijet 19. sep 202207:26
SERGEY BOBOK / AFP

Načelnik Združenog štaba američke vojske Mark Milley upozorio je u nedjelju da ostaje nejasno kako bi Rusija mogla reagovati na najnovije neuspjehe na ratištu u Ukrajini i pozvao je američke vojnike na povećani oprez tokom posjete bazi u Poljskoj otkud se pomaže Ukrajini.

Izjave generala Marka Milleya podsjetnik su na rizik od eskalacije dok Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO saveznici pomažu Ukrajini iz daljine, a Kijev zasad vodi uspješnu protuofanzivu protiv ruskih snaga.

“Rat se trenutno ne odvija dobro za Rusiju. Stoga je na svima nama da održavamo visoko stanje pripravnosti”, rekao je Milley u Varšavi nakon posjete bazi.

Novinari koji su putovali s njim zamoljeni su da ne objavljuju naziv baze niti opisuju njenu lokaciju.

Milleyeva posjeta uključivala je pregled protuzračne odbrane baze, koja uključuje raketne sisteme Patriot koji bi bili posljednja linija odbrane u slučaju da Rusija odluči napasti bazu riskirajući rat s NATO-om.

On je rekao da ne sugeriše da su američke trupe u Evropi pod povećanom prijetnjom, ali da moraju biti spremne.

“U vođenju rata jednostavno ne znate s visokim stepenom sigurnosti šta će se sljedeće dogoditi”, naglasio je.

Povlačenje snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina iz regije Harkov na sjeveroistoku Ukrajine prije sedam dana izazvalo je neuobičajeno oštre javne kritike ruskih vojnih komentatora.

Putin je odbacio protuofanzivu, ali je u petak rekao da će Moskva snažnije odgovoriti ako njeni vojnici budu pod daljnjim pritiskom.

Milley je ustvrdio da je rat u novoj fazi u kojoj su ukrajinske snage preuzele stratešku inicijativu, iako je upozorio da bi se to moglo ponovo promijeniti “za nekoliko sedmica ili mjeseci”.

“Zbog toga moramo pomno pratiti kakve će biti reakcije Rusije na to”, poručio je Milley.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad