Američki kongres odobrio 60,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Svijet 20. apr 202420:25 1 komentar
REUTERS/Elizabeth Frantz

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je slanje 60,8 milijardi dolara strane pomoći Ukrajini.

Demokrate i Republikanci udružili su se nakon višemjesečnog zastoja oko obnovljene američke podrške, kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na platformi X da je ” zahvalan” na odluci za koju je rekao da ” održava istoriju na pravom putu”.

#related-news_0

Naveo je: „ Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važan zakon o pomoći SAD kojeg je danas usvojio Predstavnički dom spriječit će širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života, te pomoći objema našim nacijama da postanu jače.”

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije lord Cameron rekao je da je finansiranje ” važan korak naprijed”.

“Ako je Putin ikada sumnjao u odlučnost Zapada da podrži Ukrajinu, to pokazuje da je naša kolektivna volja nepomućena”, napisao je na X-u.

Američki predsjednik Joe Biden prvi put je zatražio sredstva u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju.

Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje, rekavši da ako to ne učini, ” ostaviće me da se pitam u kom svijetu živimo”.

Također, odobreni su zakoni za slanje strane pomoći Izraelu i Tajvanu.

Paket će sada ići u američki Senat, gdje će vjerovatno biti usvojen u utorak. Predsjednik Biden je obećao da će ga odmah potpisati, piše Sky News.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare