Angela Merkel dobitnica ovogodišnje nagrade UNHCR-a

Svijet 04. okt 202214:30
Swen Pförtner / AFP / Profimedia

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) objavio je da svoju najvišu godišnju nagradu dodjeljuje bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za njene napore da Njemačka, uprkos kritikama, primi više od milion izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Portparol UNHCR rekao je da je Merkel dobitnica Nagrade Nansen.

„Pod vođstvom tadašnje kancelarke Merkel, Njemačka je prihvatila više od 1,2 miliona izbjeglica i tražilaca azila u 2015. i 2016. godini, što je kao što se sjećate bilo na vrhuncu sukoba u Siriji, i bilo je smrtonosnog nasilja u drugim dijelovima svijeta. Merkel je pomogla da se ukaže na opšti položaj izbjeglica“, rekao je portparol novinarima u Ženevi, sedištu UNHCR-a.

Odluka Angele Merkel da dozvoli ulazak tako velikog broja migranata dovela je do jačanja ekstremnodesničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) i izazvala proteste glasne manjine. Nju su takođe kritikovale neke vlade što je suviše prijateljski nastrojena prema izbejglicama i tražiocima azila kojima su neke zemlje EU zatvarale granice.

Nagrada ima i novčani dio od 150.000 dolara. Očekuje se da će Merkel otputovati u ponedeljak u Ženevu da primi priznanje, rekao je portparol.

Nagrada Nansen za izbjeglice odaje priznanje pojedincima, grupama ili organizacijama koji „idu dalje od obaveza“ da zaštite izbjeglice, raseljene ljude i ljude bez države.

Do sada je 60 pojedinaca ili organizacija dobilo nagradu od njenog uspostavljanja 1954. u čast Fritjofa Nansena, norveškog naučnika, istraživača i diplomate koji je bio prvi komesar za izbjeglice u Društvu naroda, prethodnici Ujedinjenih nacija.

Prošlogodišnji dobitnik je bilo Udruženje Džil Albena za humanitarni razvoj u Jemenu, zbog podrške raseljenim Jemencima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad