Anketa: Tek 10% EU građana vjeruje da Ukrajina može pobijediti Rusiju

Svijet 21. feb 202409:26 0 komentara
Ranjeni ukrajinski vojnik prebačen je u centar za medicinsku pomoć za predbolničku pomoć u oblasti Donjeck, Ukrajina, 22. novembra. Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda/Serhii Nuzhnenko, preuzeto za Reutersa

Podrška Ukrajini među građanima Europske unije i dalje je snažna, ali skoro dvije godine nakon ruske invazije na tu zemlju jedva 10% njih sada vjeruje da Ukrajina može pobijediti Rusiju, navodi se u istraživanju koje je provedeno u cijeloj EU, te dodaje kako će neki oblik “kompromisnog rješenja” biti najvjerovatniji ishod rata.

U prošlogodišnjem istraživanju javnog mijenja, većina EU građana je rekla da Ukrajina mora da vrati svu svoju izgubljenu teritoriju, no ovoga puta su rekli kako će zahtijevati da političari zauzmu “realističniji” pristup koji se fokusira na definisanje onoga što prihvatljiv mir zapravo mora da znači, tvrde autori izveštaja.

“Kako bi opravdali nastavak europske podrške Ukrajini, lideri EU će morati da promijene način na koji govore o ratu“, rekao je koautor Mark Leonard iz Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), koje je naručilo anketu.

Većina EU građana “očajnički želi da spreči rusku pobjedu”, ali ne vjeruje da Kijev može da pobjedi u vojnom smislu, rekao je Leonard, što znači da je najubjedljiviji argument za sve skeptičniju javnost da bi nastavak pomoći “mogao dovesti do održivog, dogovorenog mira koji ide u prilog Kijevu – a ne Putinove pobjede”.

Januarska anketa održana je u 12 država članica EU – uključujući Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Španiju i Švedsku. Pokazala je da je kontraofanziva Ukrajine koja je u zastoju, rastući strah od promjene američke politike i izgledi za drugi predsjednički mandat Donalda Trumpa u SAD-u podstiču pesimizam u vezi sa ishodom rata.

U izvještaju, Ratovi i izbori: Kako europski lideri mogu održati javnu podršku Ukrajini, utvrđeno je da samo jedan od 10 EU građana u 12 ispitanih zemalja vjeruje da će Ukrajina pobijediti na bojnom polju, dok je dvostruko više (20%) predviđalo pobjedu Rusije. Čak i u najoptimističnijim anketiranim državama članicama – Poljskoj, Švedskoj i Portugalu – manje od jedne od pet (17%) vjeruje da bi Kijev mogao pobijediti.

U svim zemljama, pokazalo je istraživanje, najčešće mišljenje, koje dijeli u prosjeku 37% ispitanika, bilo je da će se rat završiti kompromisnim rješenjem – iako su neke zemlje više voljele taj ishod od drugih.

Anketa je dala dokaze da mnogi EU građani sve više smatraju da ih se rat Rusije protiv Ukrajine direktno tiče, a 33% je reklo da je imao veći uticaj na njihovu zemlju – i na Europu (29%) – od rata na Bliskom istoku (u poređenju sa 5% koji su rekli suprotno po obje tačke), zaključuje Guardian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!