Australija pojačava napore za suzbijanje pušenja: Zabranjuje rekreativni vaping

Svijet 02. maj 202313:23 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Australijska vlada će u sklopu napora da se suzbije pušenje, u naredne četiri godine povećati porez na duhan za nekoliko milijardi dolara, a elektronske cigarete ili vape će biti zabranjen.

Rekreativno vejpovanje (elektronske cigarete) bit će zabranjeno, jer vlada nastoji da spriječi sljedeću generaciju da postane zavisna od nikotina, rekao je danas tamošnji ministar zdravlja Marc Butler.

Porez na duhan bit će povećan za pet odsto godišnje počevši od septembra, rekao je on te će ukupno povećanje biti 3,3 milijarde australijskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara) tokom četiri godine.

Prethodno je povećan porez na elektronske cigarete, a pojačane su i kontrole njihovog uvoza i pakovanja.

Vlada će sarađivati sa saveznim državama kako bi zaustavila prodaju elektronskih cigareta u maloprodajama i olakšala dobijanje recepta za terapeutsku upotrebu.

Da bi suzbila rastuće crno tržište, vlada će pojačati kontrolu proizvodnje elektronskih cigareta, uključujući ograničavanje ukusa i boja.

Zahtjevat će da pakovanje bude nalik farmaceutskom, da se smanji maksimalan broj uvlačenja i nivo nikotina, kao i da se zabrani jednokratna elektronska cigareta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!