BBC: Putin diže stanje pripravnosti u Rusiji. Želi imati apsolutnu kontrolu

Svijet 20. okt 202207:22 0 komentara
TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE via REUTERS/File Photo/ilustracija

Vladimir Putin povećava stanje pripravnosti u gotovo svim ruskim regijama nakon što je shvatio da se njegova "specijalna vojna operacija" u Ukrajini ne razvija po njegovim planovima, piše BBC.

Ruski predsjednik uvodi sve strože sigurnosne mjere u regijama na teritoriju Rusije, a proglasio je ratno stanje u četiri regije koje je anektirao Luhanjsku, Donjecku, Zaporižji i Hersonu.

“Putin je pod golemim pritiskom. Ukrajinci kontraofenzivom vraćaju teritorij koji je zauzeo, ruske regije uz granicu s Ukrajinom su pod stalnim napadima, a opća mobilizacija stanovništva unijela je dosta nemira u rusko društvo. Umjesto da prizna da je invazija na Ukrajinu bila pogreška, Putin želi još više kontrole”, piše BBC.

Putin je u ruskim regijama na granici s Ukrajinom podignuo stanje pripravnosti na “srednje”. To u prijevodu znači sve više policije na ulicama, ograničavanje kretanja te kontroliranje i ograničavanje ulaska i izlaska iz pojedinih regija.

Sljedeći korak je podići stanje pripravnosti na “visoko” što bi utjecalo i na južnu Rusiju, ali i na Moskvu čiji stanovnici strahuju da će im takav potez potpuno poremetiti svakodnevni život. U vezi toga se oglasio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koji je rekao da se ne moraju brinuti iako su građani skeptični.

Najslabiji stupanj pripravnosti je na sjeveru Rusije, u Sibiru i na krajnjem istoku, ali svi regionalni lideri morali su oformiti operativne stožere. Njima je naloženo da u svakom trenutku budu potpuno na raspolaganju vojsci i njezinim potrebama što, tvrdi BBC, automatski daje vojsci puno veće ovlasti, prenosi Index.

“Kako će sve ovo funkcionirati tek ćemo vidjeti. No, jasno je da će Putin ovim najnovijim potezima znatno ograničiti slobodu ruskim državljanima kako bi ih bolje kontrolirao. Ako se situacija u Rusiji pogorša, sljedeći korak je proglasiti ratno stanje u većem dijelu zemlje, a tek ćemo vidjeti kakve će to imati posljedice”, zaključuje BBC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!