Biden o novim sankcijama Rusiji: Ovo će osigurati da Putin plati još veću cijenu za svoju agresiju

Svijet 23. feb 202415:03 0 komentara
Reuters

Američki predsjednik Joe Biden najavio je danas da će Washington uvesti više od 500 novih sankcija protiv Rusije dok SAD nastoje povećati pritisak na Moskvu uoči druge godišnjice početka rata u Ukrajini, javlja Guardian.

SAD će također nametnuti nova ograničenja izvoza za skoro 100 subjekata zbog pružanja podrške Rusiji i poduzeti mjere za dalje smanjenje ruskih energetskih prihoda, rekao je Biden u saopćenju.

Reuters prenosi Bidenovu izjavu da ove mjere imaju za cilj pozvati Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Washington očekuje da će nastaviti podržavati Ukrajinu dok se ta zemlja suočava s nedostatkom municije, a američka vojna pomoć je mjesecima odgađana u Kongresu.

Ove (sankcije) će osigurati da Putin plati još veću cijenu za svoju agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće“, rekao je Biden.

Mjere koje se uvode će biti usmjerene na pojedince povezane sa zatvorom gdje je bio držan Navaljni, kao i na ruski finansijski sektor, odbrambenu industrijsku bazu, mreže nabavki i one koji izbjegavaju sankcije na više kontinenata, rekao je.

Dvije godine od početka ovog rata, narod Ukrajine nastavlja da se bori sa ogromnom hrabrošću. Ali im ponestaje municije. Ukrajini je potrebno više zaliha iz Sjedinjenih Država kako bi održala odbranu protiv nemilosrdnih napada Rusije, koji su omogućeni oružjem i municijom iz Irana i Sjeverne Koreje”, dodao je Biden.

Zato Predstavnički dom mora usvojiti dvostranački dopunski zakon o nacionalnoj sigurnosti, prije nego što bude prekasno”, podcrtao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!