Bizarno: Tip na kokainu silno osramotio njemačku policiju i sigurnosne službe

Svijet 04. jun 202315:57 0 komentara
Tobias Schwarz/Afp

U kasnim večernjim satima 24. maja u Njemačkoj se odvila bizarna scena, nepoznato vozilo priključilo se koloni vozila njemačkog kancelara Olafa Scholza tokom posjete Frankfurtu povodom 25. godišnjice osnivanja Evropske centralne banke.

Vozilo je ostalo u koloni sve do dolaska na aerodrom, kad se Scholz uputio prema avionu, 48-godišnji muškarac prišao je kancelaru, zagrlio ga i poljubio, prenosi Deutsche Welle.

Nakon incidenta, službenici su se trudili umanjiti važnost događaja. Scholz je izjavio da se niti u jednom trenutku nije osjećao ugroženim te da je navikao da mu prilaze ljudi i izražavaju svoje osjećaje. Iako je nepoznata osoba mogla nauditi kancelaru s obzirom na to da niko nije znao ima li oružje, on je rekao da se osjeća sigurnim u rukama svojih zaštitara.

Detaljno istražio

Frankfurter Allgemeine Zeitung detaljno je istražio cijeli incident i ustanovio da je sramota njemačke službe još veća nego se prvotno činilo. Naime, njemački kancelar jedna je od najbolje zaštićenih osoba u zemlji i ima nekoliko linija osiguranja kroz koje se činilo nemoguće proći.

Prva je tu tehnička zaštita, službeni automobil kancelara samo izgleda kao obično vozilo, iako ono tu uopće nije. O tehničkim detaljima automobila nema informacija, no treba podsjetiti da njemački službenici imaju iskustvo atentata kad je na automobil s američkim generalom bačena ručna bomba kojeg je to tek lakše povrijedila.

Druga linija su zaštitari, oni koji stoje neposredno uz kancelara su posebno obučeni službenici Saveznog kriminalističkog ureda (Bundeskriminalamt) i trebali bi biti spremni zaustaviti metak vlastitim tijelom. Mrtav službenik nikog ne može štititi već mu je prva zadaća pod svaku cijenu odvući zaštićenu osobu iz opasnosti.

Treća linija su službenici Savezne policije (Bundespolizei) čija je zadaća unaprijed uočiti i ukloniti svaku prijetnju. U ovom slučaju postoji i četvrta linija – službenici kriminalističkog ureda pokrajine koju posjećuje odnosno pokrajine Hessen. Vozilo osobe pod zaštitom niti u jednom trenutku ne smije se zaustavljati jer je to neprihvatljiv sigurnosni rizik.

Još jedan Audi

Kako je utvrdio novinar lista FAZ, nepoznata osoba priključila se kancelarovoj koloni još u Offenbachu. Svi bi odmah primijetili da je to vozilo bilo crvena Dacia ili žuta Ford Fiesta, no misteriozni muškarac vozio je crni Audi A5. Audiji su u njemačkoj službena vozila policijskih službenika, a jedino po čemu se ovaj razlikovao je bio broj vrata koji nisu mogli primijetiti u vožnji.

Vozilo uljeza nije imalo policijske registarske oznake, svi koji su učestvovali u koloni imali su popis vozila, ali policajci nisu uočili ikakvo sumnjivo ponašanje niti višak vozila. Prema svemu sudeći, frankfurtski policajci vjerovali su da se koloni pridružilo vozilo iz Berlina, a Berlinčani su mislili da se radi o policijskom vozilu iz Hessena.

Prvi, drugi, treći, četvrti propust…

To je bio tek prvi propust. Drugi propust se dogodio na ulazu u aerodrom u Frankfurtu gdje su službenici propustili čitavu kolonu uključujući i uljeza, iako su i oni imali sve registarske oznake i broj vozila koji je trebao biti u koloni. Niti oni nisu smatrali sumnjivim da je u koloni jedan dodatni Audi.

Kompletna kolona došla je do službenog aviona njemačke vlade koji je stajao na pisti. Sad dolazimo do trećeg, pomalo nevjerojatnog propusta, a to je da su pred avionom neko vrijeme stajala sva vozila jer je kancelar telefonirao. Kad se uputio prema avionu, uljez je izašao iz svog automobila, zagrlio ga i poljubio dok su službenici stajali i gledali.

Identitet čovjeka nije otkriven, ali Der Spiegel navodi da se radi o osobi grčkog porijekla koja živi u nedalekom Hanau. U krvi mu je utvrđena ozbiljna količina kokaina, dok je objašnjenje koje je podijelio s policijom još luđe. Naime, uljez tvrdi da je misli oda je u toku svadba pa se priključio misleći da će se provesti na račun mladenaca.

Organizacija osiguranja kancelara i svih osoba pod službenom zaštitom nakon incidenta postala je još stroža. Uljez je odavno pušten kući i vodi se protiv njega benigni postupak zbog remećenja javnog reda i mira. Njemačke službe znaju da im se smije čitav svijet i najradije bi cijeli slučaj izbrisale, prenosi Deutsche Welle.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad