Čak 68-ero djece umrlo od sirupa za kašalj: Dokazano šta je bilo u njima, osuđene 23 osobe

Svijet 28. feb 202411:09 0 komentara
Pexels

Sud u Taškentu presudio je da su optuženici krivi za kaznena djela u rasponu od utaje poreza, prodaje nekvalitetnih ili krivotvorenih lijekova, zloporabe položaja, nemara, krivotvorenja, do mita.

Optuženi su osuđeni na kaznu zatvora od dvije do dvadeset godina.

Prošle godine prijavljena je smrt 18-ero djece povezanih sa sirupima protiv kašlja koje proizvodi kompanija Marion Biotech u Indiji, a u Uzbekistanu distribuira Quramax Medical, javlja Independent.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazala je da dva sirupa protiv kašlja kompanije Marion Biotech ne zadovoljavaju standarde.

U izvještaju su utvrđene neprihvatljive količine dviju otrovnih tvari: dietilen-glikola i etilen-glikola. Oba su opasna za ljude i mogu biti smrtonosna ako se konzumiraju.

Kompanija nije priznala odgovornost, no indijsko Ministarstvo zdravstva zabranilo joj je rad.

Od početka ovog užasnog slučaja utvrđeno je da je zbog otrovnih sirupa umrlo čak 68-ero djece, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Singh Raghvendra Pratar, indijski izvršni direktor Quramax Medicala, bio je među 23 optužene osobe. Osuđen je na 20 godina zatvora.

Ostali optuženi kojima su izrečene dugotrajne zatvorske kazne su bivši visoki dužnosnici koji su bili odgovorni za izdavanje dozvola za uvoz lijekova.

Sud je također najavio odštetu od 63.000 funti koja će biti isplaćena svakoj od porodici 68-ero djece koja su umrla od konzumacije sirupa, kao i četvero druge djece koja za posljedicu imaju invaliditet.

Sirupi protiv kašlja proizvedeni u Indiji doveli su do smrti čak 70-ero djece u Gambiji 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!