Čovjek osuđen na smrt u Iranu zbog ubistva poznatog redatelja

Svijet 12. feb 202414:51 0 komentara
Shutterstock

Iranske pravosudne vlasti osudile su jednu osobu na smrtnu kaznu zbog ubistva istaknutog iranskog filmskog redatelja Dariusha Mehrjuija i njegove supruge Vahideh Mohammadifar, koje se desilo u oktobru prošle godine.

Mehrjui i Mohammadifar u su izbodeni na smrt u svom domu u Karaju, u blizini glavnog grada Teherana.

Još tri osobe su osuđene na kazne od između 8 i 36 godina zatvora zbog uloge u planiranju i pomaganju ubitava, rekao je glavni sudac pokrajine Alborz.

Mehrjui (83) se smatra jednim od utemeljitelja iranske kinematografije novog vala. Njegova supruga Mohammadifar također je radila u svijetu filma kao scenaristica i kostimografkinja.

Tijela para otkrila je njihova kći nakon što je bila pozvana u njihovu kuću na večeru, rekao je tada glavni sudac pokrajine Alborz Hossein Fazeli-Harikandi.

U odluci od ponedjeljka, objavljenoj na web stranici Mizan iranskog pravosuđa, Fazeli-Harikandi je rekao da su četiri optuženika priznala zločin nakon hapšenja nekoliko dana nakon što su se ubistva dogodila.

Fazeli-Harikandi je dodao da je osuđeni ubica, koji nije imenovan, osuđen na smrt u skladu s islamskim zakonom odmazde, nakon zahtjeva Mehrjuijeve porodice.

Ubica je prethodno radio za Mehrjuija i gajio je “kivnost prema pokojniku zbog financijskih problema”, saopštila je novinska agencija AFP kako je Fazeli-Harikandi ranije rekao.

Presude za sve osuđene nisu pravomoćne i na njih postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, kazao je Mizan.

Mnogi su odali počast ubijenom paru.

Tehran Times je citirao istaknutog iranskog glumca Rezu Kianiana: “Ako je bilo i postoji pet renomiranih redatelja u povijesti iranske kinematografije, bez sumnje je jedan od njih bio Dariush Mehrjui”.

Bahram Radan, još jedan istaknuti glumac koji je glumio u jednom od Mehrjuijevih filmova, The Santur Player, objavio je scenu iz filma uz fotografiju Mehrjuijeve porodice uz natpis: “Kako čudno, kako srceparajuće, kako nemilosrdno, teško nama”.

Mehrjui, koji je kao mladić studirao u SAD-u i kasnije pet godina živio u Francuskoj, prvi je put stekao nacionalnu i međunarodnu popularnost svojim filmom Krava iz 1969., koji govori o opsjednutosti seljaka titularnom životinjom.

Njegovi drugi zapaženi filmovi uključuju Hamoun, The Pear Tree i Leila – o neplodnoj ženi koja potiče svog muža da se oženi po drugi put.

Mehrjui je osvojio mnoge nagrade, a njegovi su filmovi slavljeni na međunarodnim filmskim festivalima. Ali također su bili podvrgnuti cenzuri u Iranu, a mnogi tamo nikad nisu ugledali svjetlo dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!