Da li su narko-karteli umiješani u ubistvo predsjedničkog kandidata u Ekvadoru?

Svijet 10. aug 202312:16 0 komentara
REUTERS/Karen Toro

Ubistvo ekvadorskog predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencija šokiralo je južnoameričku zemlju u kojoj je rastuće nasilje povezano s narko-kartelima glavna briga birača, zbog čega su neki od njegovih rivala obustavili kampanju, javlja Reuters.

Villavicencio, glasni kritičar korupcije i organiziranog kriminala u zemlji, ubijen je u srijedu tokom večernje kampanje u sjevernom Quitu. Osumnjičeni za zločin je kasnije preminuo od povreda zadobijenih u pucnjavi, a šestoro drugih je do sada uhapšeno, saopštilo je državno tužilaštvo. Povrijeđeno je devet osoba, uključujući kandidata za poslanika u parlamentu i dva policajca, dodaje se.

Predsjednik Guillermo Lasso rekao je poslije ponoći da je zločin očito bio pokušaj sabotiranja izbora, ali da će glasanje ići kako je planirano 20. augusta, iako će to biti za vrijeme vanrednog stanja s mobilizacijom vojske kako bi se garantovala sigurnost.

Lasso je također proglasio trodnevnu žalost.

Ubistvo je izazvalo bijes pristalica Villavicencia prema bivšem predsjedniku Rafaelu Correi, kojeg je Villavicencio otvoreno kritikovao dok je radio kao novinar.

Villavicencio je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog klevete zbog izjava protiv bivšeg predsjednika, ali je pobjegao na teritoriju starosjedilaca u Ekvadoru, a kasnije je dobio azil u Peruu, prije nego što se vratio nakon što je Correa napustio funkciju.

Ekvador je postao propala država. Nadajmo se da će oni koji pokušavaju posijati više mržnje ovom novom tragedijom shvatiti da će nas samo nastaviti uništavati“, napisao je Correa, koji sada živi u Belgiji, na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Kandidat Luisa Gonzalez, koja se kandiduje za Correinu stranku i vodi sa podrškom od 29,3 odsto, izrazila je užas ubistvom, ali nije obustavila svoju kampanju.

Domorodački kandidat Yaku Perez i još jedan kandidat, Jan Topic, obustavili su svoje kampanje, dok je biznismen Otto Sonnenholzner tražio od vlade da preduzme mjere.

Lasso, koji je raspisao prijevremene izbore uslijed poziva na njegov opoziv, okrivio je pojačano nasilje na ulicama i zatvorima na borbu za kontrolu ruta trgovine drogom koje koriste meksički karteli, albanska mafija i drugi.

Sigurnosni problemi, zajedno sa niskom stopom zaposlenosti i migracijama, glavna su pitanja u predsjedničkoj konkurenciji.

Villavicenciova stranka Movimiento Construye saopćila je u srijedu da su nedavno vođene rasprave o tome da li treba prekinuti kampanju zbog političkog nasilja, uključujući julsko ubistvo gradonačelnika Mante. Villavicencio se usprotivio suspenziji, rekavši da bi to bio čin kukavičluka.

Villavicencio je u utorak podnio izvještaj uredu državnog tužioca o poslovanju s naftom, ali više detalja o njegovom izvještaju nike objavljeno.

Villavicencio, oženjeni otac, imao je podršku od 7,5% u anketama, što ga je svrstalo na peto mjesto od osam kandidata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!