Djevojčica (9) bila je oteta šest godina. Vratila se kući zbog Netflixove serije

Svijet 04. dec 202320:22 0 komentara
Netflix/NCMEC/Buncombe County Jail

Kayla Unbehaun nestala je iz svog rodnog grada u američkoj saveznoj državi Illinois nakon što ju je otela njezina majka koja nije imala pravo na skrbništvo. Fotografija devetogodišnjakinje pojavila se u epizodi Netflixove serije Neriješeni misteriji (Unsolved Mysteries) koja se bavi roditeljskim otmicama, a prikaz dobne progresije pokazao je kako bi ona danas mogla izgledati.

Mjesecima kasnije netko je u trgovini u Sjevernoj Karolini prepoznao Kaylu kao nestalo dijete – što je u konačnici dovelo do uhićenja njezine majke i Kaylinog ponovnog susreta s ocem, piše The Independent.

Index.hr prenosi pregled svega što je poznato o Kaylinoj otmici i povratku, a tu su i pitanja koja ostaju neodgovorena u slučaju.

Majka i dijete nestali 4. jula 2017.

Kayla je rođena 5. jula 2008. u obitelji Ryana Iskerke i Heather Unbehaun u zapadnom predgrađu Chicaga. Nakon što se bračni par rastao, sudac je ocu dodijelio trajno skrbništvo. Međutim, Kayla je 4. jula 2017. provela praznik sa svojom majkom i trebala je biti vraćena ocu sljedeći dan, na svoj deveti rođendan.

“Prema policijskim informacijama, Heather je posljednji put viđena kako pakira stvari na krov svog automobila”, napisao je Iskerka na svom profilu na GoFundMe, platformi za prikupljanje donacija. “Članovi njezine obitelji rekli su da je otišla na kampiranje na nepoznatu lokaciju u Wisconsinu i da će se vratiti u srijedu 5. srpnja u 19 sati kako bi preuzela Kaylu”, objasnio je Iskerka.

Heather i Kayla nisu se pojavile na sastanku koji je odredio sud i odmah je kontaktirana policija te je pokrenuta istraga. Otkriveno je da su svi Heatherini računi na društvenim mrežama izbrisani, a njezin mobitel isključen. Od 4. srpnja do nje nitko nije mogao doći ni s njom razgovarati.

“Zbog toga sam sljedeći dan podnio prijavu nestanka i za Kaylu i za Heather. Heather se također nije pojavila na ročištu 7. lipnja koje je sama zatražila. Njezin odvjetnik danima nije razgovarao s njom, nije znao što se dogodilo i bio je vrlo zabrinut”, govori Kaylin otac.

Majka optužena za otmicu djeteta

Nakon što je Iskerka prijavio njihov nestanak, Unbehaun je 2017. optužena za otmicu djeteta, stoji u izjavi državnog odvjetnika okruga Kane. Sudac joj je odredio jamčevinu od 10.000 dolara. Nakon toga je policija South Elgina slijedila brojne tragove i dojave, surađujući s policijskim službama iz cijele zemlje u pokušaju lociranja djeteta i Unbehaun.

Iskerka je u međuvremenu apelirao na donacije i informacije, pišući na GoFundMe-u kako planira iskoristiti prikupljenu pomoć za unajmljivanje privatnog istražitelja i sve dodatne troškove koji se tiču potrage za njima. “Sigurnost i povratak Kayle glavni su prioritet cijele moje obitelji i mene i svaka pomoć koju dobijemo kroz ovo financiranje je vrlo važna”, napisao je Iskerka.

Između srpnja 2017. i svibnja 2023. prikupljeno je nešto više od 2500 dolara od ciljanih 10.000, a posljednja donacija zabilježena na web-stranici stigla je prije gotovo četiri godine. Međutim, u studenom prošle godine Kaylina slika pojavila se u epizodi Netflixovih Neriješenih misterija.

Na kraju epizode Oteti od strane roditelja, posljednjeg dijela treće Netflixove sezone, prikazani su nestali posteri i dobna progresija iz Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu (NCMEC). Na nešto manje od pet sekundi na ekranu se pojavljuje fotografija Kayle kad je imala devet godina i prikaz kako bi mogla izgledati kao tinejdžerica.

Majka privedena, a djevojka se vratila ocu

Facebook stranica Bring Kayla Home u međuvremenu je također promovirala prikaz dobne progresije, ali podijelila ju je tek 21. travnja. Napravljena istog dana kad i GoFundMe, pet dana nakon što je Kayla posljednji put viđena u Wheatonu sa svojom majkom, stranica ima više od 7000 pratitelja.

Ryan Iskerka i Kayla Unbehaun

Kayla i njezina majka bile su navečer 13. svibnja u regionalnom trgovačkom centru Westgate u Ashevilleu u Sjevernoj Karolini, kada ih je primijetila osoba u trgovini Plato's Closet. Ta je osoba prepoznala Unbehaun i sjetila se da je dijete nestalo, objavilo je u utorak na društvenim mrežama državno odvjetništvo okruga Kane.

Zaposlenik trgovine odmah je kontaktirao policiju u Ashevilleu, koja je kontaktirala policiju South Elgina. Policija South Elgina potvrdila je identitet dviju osoba kao Heather Unbehaun i nestalo dijete. Unbehauen (40) je nakon toga privedena, a Kayla se u međuvremenu vratila ocu. Iskerka je u izjavi preko NCMEC-ja rekao da je presretan što je Kayla na sigurnom kod kuće:

“Želim zahvaliti policiji South Elgina, Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu djecu i svim policijskim agencijama koje su pomogle u njezinom slučaju. Također želim zahvaliti svim pratiteljima na Facebook stranici Bring Kayla Home, koji su pomogli i bili ključni u širenju svijesti. Tražimo privatnost dok se ponovno upoznajemo i krećemo s novim početkom.”

Jedinstven slučaj

Šef policije South Elgina Jerry Krawczyk također je zahvalio građanima diljem zemlje i drugim policijskim službama koji su predano radile na vraćanju Kayle kući. “Presretni smo što možemo izvijestiti da je dijete u dobrom stanju i dobrog raspoloženja otkako se ponovno ujedinilo s ocem”, rekao je Krawczyk u priopćenju.

Policijske službe u nekoliko su saveznih država slavile razvoj događaja jer je slučaj ponudio nadu istražiteljima i obiteljima koje traže davno nestale osobe. “Mislim da je ovo jedinstven slučaj. Neobično, ovo nije slučaj koji se viđa često”, rekao je za WLOS poručnik policije Ashevillea Jonathan Brown.

Čudio se kako je Kaylina majka godinama uspijevala ostati neprimijećena. “Ono što je najneobičnije je mogućnost da svojevoljno godinama ostanete izvan mreže. Obično ostavljaju tehnološke tragove i njima se vrlo lako i brzo uđe u trag. Ovo nije bilo tako”, ističe Brown.

Nakon uhićenja u okrugu Buncombe, Unbehaun je položila jamčevinu od 25.000 dolara i 16. je svibnja puštena iz pritvora. Zatim se sljedeći dan javila policiji u okrugu Kane u Illinoisu, gdje je optužena za otmicu.

Majci naređeno da se podvrgne psihijatrijskom vještačenju

Pred sutkinjom Juliom Yetter pojavila se 18. svibnja i puštena je uz jamčevinu i elektronički uređaj za praćenje. Kaylin otac dobio je zaštitu od Unbehaun, kojoj je zabranjeno doći unutar 300 metara od njegovog prebivališta i ne može napustiti Illinois bez dopuštenja suda, objasnio je za The Independent glasnogovornik Ureda državnog tužitelja okruga Kane.

Slučaj Heather Unbehaun otada je obilježen nizom saslušanja – uključujući i ono od 8. studenog kada joj je naređeno da se podvrgne psihijatrijskom vještačenju. Još se nije izjasnila o optužbi za otmicu. Ovakvo kazneno djelo u Illinoisu može značiti zatvorsku kaznu od jedne do tri godine, često uz uvjetno puštanje na slobodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!