Donfiried ekskluzivno za N1: Jedinstveni pristup Ukrajini se apsolutno nastavlja

Svijet 25. jan 202319:28
Izvor: N1

U danu kada je Njemačka odlučila da će u Ukrajinu poslati Leopard tenkove - na pitanja o ovome, ali i o drugim aktuelnim temama vezanim za rat u Ukrajini u ekskluzivnom intervjuu za N1 govori pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried. Donfried je o ovim temama govorila za samo četiri medija u regionu Zapadnog Balkana, a jedan od njih je N1. Sa Donfried razgovarao urednik vanjske politike na N1 Esmir Milavić.

N1: Njemačka je upravo objavila da će poslati Leopard tenkove, o čemu se raspravljalo sedmicama. To je glavna tema dana. Ali imamo i informaciju da će se predsjednik Sjedinjenih Država danas obratiti povodom ove situacije i oko moguće gomile tenkova koji će otići u Ukrajinu. Ali kakav je stav Sate Departmenta o ratu u Ukrajini i situaciji sa tenkovima?

Biden: Šaljemo 31 tenk Abrams Ukrajini, to su najbolji tenkovi na svijetu

DONFRIED: Hvala Vam puno na tom pitanju i onome što ste vidjeli da Sjedinjene Države rade u protekloj godini, jer nas samo oko mjesec dana dijeli od obilježavanja godišnjice brutalnog i ničim izazvanog rata Rusije protiv Ukrajine. Sjedinjene Države su dosljedno radile na tome da Ukrajini pruže sredstva za odbranu od ove ruske agresije. Dakle, u ovom trenutku Sjedinjene Države su osigurale Ukrajini sigurnosnu pomoć u vrijednosti od oko 27 milijardi dolara. Ali, Sjedinjene Države to nisu radile same. Sada radimo sa koalicijom od blizu 50 zemalja koje sve doprinose ovom naporu. I Njemačka je, naravno, važan dio te koalicije. Svi smo jutros vidjeli važnu najavu da će Njemačka slati tenkove Leopard u Ukrajinu i da će također odobriti transfere trećih strana, što bi omogućilo drugim zemljama koje imaju tenkove Leopard, može to biti Poljska, Finska, postoji čitava grupa zemalja. To bi im omogućilo da svoje tenkove Leopard prebace u Ukrajinu, ako tako odluče. Da, to je poprilično vijest dana. I vidjet ćete, naravno, stalne najave o sigurnosnoj pomoći Ukrajini. Vidjeli ste da su američki ministar odbrane i Načelnik zajedničkog generalštaba prošlog petka sazvali Ukrajinsku kontakt grupu za odbranu, gdje je bila zaista impresivna lista novih obaveza prema Ukrajini u pogledu sigurnosnih sistema. Tako da će se taj jedinstveni pristup kojeg ste viđali u protekloj godini apsolutno nastaviti. I želim biti jasna da je svrha te sigurnosne pomoći najrpije osigurati da se Ukrajina može najbolje braniti i potisnuti ruske snage s ukrajinske teritorije, ali i osigurati da Ukrajina bude u najjačoj mogućoj poziciji kada Ukrajina sjedne za pregovarački sto. Jer, kao što znamo, većina ratova se završava za tim pregovaračkim stolom.

N1: Da, sjećamo se toga iz 1995. godine sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ali Rusija je poručila da će Zapad sa ovom isporukom gomile tenkova sukobe podignuti na drugi nivo. Kako ocjenjujete situaciju i da li je to povećanje sukoba ili samo pomoć Ukrajini da okonča sukob na pravi način?

DONFRIED: Samo da razjasnimo zašto je rat u Ukrajini. To je zato što je Rusija, zato što je predsjednik Putin 24. februara prošle godine donio odluku da, bez ikakvih provokacija, pokrene invaziju punih razmjera na svog suverenog susjeda, Ukrajinu. Dakle, sugerirati da su na neki način tenkovi koji se daju Ukrajini eskalacija situacije, izgleda potpuno nevjerovatno. I ne samo da Rusija izaziva ukrajinsku vojsku sada prvenstveno na jugoistoku zemlje, nego šta je Rusija počela da radi prošle jeseni? Vidjeli smo salvu napada koji se nastavljaju, a ciljaju civilnu infrastrukturu. Rusija cilja na ključnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini, očigledno pokušavajući zemlju od 44 miliona ljudi zimi gurnuti u hladnoću i mrak. Stoga mislim da moramo biti vrlo jasni o tome ko je započeo ovaj rat i ko ga eskalira. Posvećeni smo pomoći Ukrajini da se odbrani. A, predsjednik Biden je to artikulirao govoreći da ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar