Eksplozija u afganistanskoj vjerskoj školi: Poginulo 15 osoba

Svijet 30. nov 202213:52
Izvor: Izvor: AFP / ilustracija

U eksploziji u vjerskoj školi tokom molitve u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Samanganu poginulo je 15 ljudi, rekao je pokrajinski glasnogovornik.

“Bomba je eksplodirala unutar medrese kada su stotine ljudi, uključujući učenike obavljale podne namaz”, objavio je “Tolo News”, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Najmanje 20 ljudi  je ranjeno u eksploziji u glavnom gradu pokrajine Ajbaku, dodao je glasnogovornik vlade pokrajine Samangana Emdaduli Muhadžir.

“Eksplozija se dogodila oko 12,45 u medresi Džahdiji u središtu grada. Mnogo dječaka uči u ovoj medresi (vjerskoj školi)”, izjavio je.

Još se ne zna tko stoji iza eksplozije. Muhadžir je rekao da je istraga počela, a glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Abdul Nafi Takor potvrdio je eksploziju.

“Naše sigurnosne snage rade na identificiranju počinitelja ovog neoprostivog zločina i njihovu privođenju pravdi”, rekao je Takor.

Talibani kažu da su usredotočeni na čuvanje sigurnosti u ratom razorenoj zemlji otkako su preuzeli državu prošle godine, međutim zadnjih mjeseca bilo je nekoliko napada, uključujući napade na džamije,  a odgovornost za neke preuzela je Islamska država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar