Ekvador izlazi na izbore nakon ubistva predsjedničkog kandidata

Svijet 20. aug 202308:52 0 komentara
Reuters

U Ekvadoru se u nedjelju održavaju prijevremeni izbori kako bi se izabrao novi predsjednik, a policija i vojska u pripremi su nakon neviđenog nasilja, uključujući atentat na kandidata Fernanda Villavicencia ovog mjeseca.

Na nedjeljnim izborima za najvišu dužnost u državi natječe se osam kandidata.

Favorit je Luisa Gonzalez iz tabora bivšeg predsjednika Rafaela Corree.

Iza Gonzalez su milijunaš Jan Topic, čije mu je obećanje oštrog obračuna s kriminalcima donijelo nadimak “Ekvadorski Rambo”, i bivši potpredsjednik Nijemac Otto Sonnenholzner, a slijedi ga domaći ekološki aktivist Yaku Perez.

Vlasti su rasporedile više od 100.000 policajaca i vojnika kako bi zaštitile izbore od novog nasilja.

Neki Ekvadorci i dalje ne bi izlazili iz kuće zbog izbora.

“Mislim da izbori neće ništa promijeniti”, rekla je farmaceutkinja Leidy Aguirre (28), koja je u posljednje tri godine postupno prestala izlaziti s prijateljima iz straha da će je opljačkati. “Ni političari nisu sigurni.”

Osim predsjednika, 13 milijuna Ekvadoraca s pravom glasa također je pozvano izabrati članove Nacionalne skupštine i glasovati na dva referenduma – o proizvodnji nafte u nacionalnom parku Yasuni u regiji Amazone i rudarstvu u šumama Choco Andino.

Ako niti jedan predsjednički kandidat ne osvoji apsolutnu većinu ili najmanje 40 posto glasova i prednost od 10 posto u odnosu na drugoplasiranog, drugi će se krug održati 15. listopada.

Najnovije ankete pokazuju da nijedan kandidat vjerojatno neće pobijediti u prvom krugu.

Villavicencio, oporbeni kandidat, ubijen je 9. kolovoza nakon predizborne kampanje u glavnom gradu zemlje Quitu.

Glasački su listići tiskani prije nego što je drugi kandidat mogao zamijeniti Villavicencia pa uključuju ime pokojnog kandidata.

Villavicencio je najavljivao da će se obračunati s korupcijom i kriminalom.

Njegova stranka Construye (Gradi) predložila je istraživačkog novinara Christiana Zuritu kao Villavicenciovu zamjenu.

Njih su dvojica izvještavali o korupciji vlade bivšeg predsjednika Rafaela Corree 2007.-17. i bili su bliski prijatelji.

Villavicenciovo ubojstvo bilo je treće i najistaknutije u nizu ubojstava političkih vođa ove godine.

Vlada te južnoameričke države za ubojstvo je okrivila organizirani kriminal. Ekvador služi kao tranzitna zemlja za kokain, a nekoliko kriminalnih organizacija bori se za kontrolu nad rutama krijumčarenja.

Izbori su raspisani nakon što je predsjednik Guillermo Lasso, konzervativni bivši bankar, u svibnju raspustio Nacionalnu skupštinu kako bi izbjegao opoziv zbog optužbi da nije intervenirao kako bi raskinuo nezakonit ugovor između državne tvrtke za prijevoz nafte i privatne tankerske tvrtke.

Odlučio je da se neće kandidirati na izvanrednim izborima.

Glasovanje je u Ekvadoru obavezno za osobe od 18 do 64 godine. Oni koji se ne pridržavaju suočavaju se s novčanom kaznom od 40-ak eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!