EU predlaže specijalni sud za ruske zločine

Svijet 30. nov 202214:03
Izvor: FENA/Arhiv

Evropska komisija će sarađivati ​​s Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) da bi pomogla u uspostavljanju specijalizovanog suda za istraživanje ruskih zločina, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujući i zločin agresije na suverenu državu. I to je razlog zašto, nastavljajući podržavati Međunarodni krivični sud, predlažemo da se uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih naroda, koji će istraživati i procesuirati ruske zločine agresije“, rekla je Ursula von der Leyen u video poruci koju je objavila na Twitteru.

Izjavila je i da Rusija mora platiti cijenu razaranja koje uzrokuje, dodajući da se šteta koju je pretrpjela Ukrajina procjenjuje na 600 milijardi eura (621,8 milijardi dolara).

Rusija i njeni oligarsi moraju Ukrajini nadoknaditi štetu i pokriti troškove za obnovu zemlje“, dodala je ona.

Von der Leyen je rekla da je Evropska unija već blokirala 300 milijardi eura rezervi ruske Centralne banke i da je zamrznula 19 milijardi eura novca ruskih oligarha.

“Kratkoročno, mogli bismo sa našim partnerima stvoriti strukturu za upravljanje tim sredstvima i njihovo ulaganje”, rekla je ona.

Naglasila je da kada sankcije Rusiji budu ukinute, ta sredstva treba iskoristiti kao punu kompenzaciju Ukrajini.

“Radićemo na međunarodnom sporazumu s našim partnerima kako bismo to omogućili”, istakla je Von der Leyen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad