EU usvojila trinaesti paket sankcija Rusiji: Na listi i kompanija iz Srbije

Svijet 21. feb 202413:20 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su novi paket sankcija protiv Rusije, kao odgovor na agresiju ove države na Ukrajinu.

Novim paketom će se 193 subjekta i pojedinca dodati na listu onih kojima je zabranjeno da putuju u EU ili da tamo posluju, ali neće biti novih mjera protiv određenih privrednih sektora, rekli su diplomatski izvori EU, prenosi Reuters.

Izvori su rekli da je fokus popisa otprilike podijeljen između subjekata i pojedinaca koji su dio ruskog vojnog industrijskog kompleksa i onih koji su uključeni u trgovinu i otmicu ukrajinske djece. Dodane su i jedna sjevernokorejska i jedna bjeloruska firma, rekli su izvori.

Konačna odluka će biti objavljena u zvaničnom glasniku EU, uoči druge godišnjice početka rata u Ukrajini, koji je počeo 24 februara 2022 godine.

Ambasadori EU-a upravo su načelno dogovorili 13. paket sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu. Ovaj paket je jedan od najširih odobrenih od EU. Proći će pisani postupak i biti službeno odobren 24. februara“, navelo je belgijsko Predsjedništvo EU na mreži X.

U paketu sankcija našao se i Conex doo iz Srbije, kompanija koja je sada zvanično sankcionisana, te je kompanijama koje dolaze iz EU država zabranjeno da sa ovom firmom sarađuju.

Prema financijskom izveštaju ova kompanija je, do početka invazije na Ukrajinu bila gotovo neaktivna, piše Radio Slobodna Evropa. Kompanija Conex, sa sjedištem u Beogradu, registrovana je za obavljanje konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre osnovana je 1992. godine u Valjevu.

Na listu sankcija, prema objašnjenju EU, stavljaju se fizička ili pravna lica koja čine dio ruskog vojnog i industrijskog kompleksa, imaju komercijalne ili druge veze sa ovom industrijom. Sankcionišu se i oni koji podržavaju ili unaprjeđuju ruski odbrambeni i bezbjednosni sektor.

Moramo nastaviti da degradiramo Putinovu ratnu mašinu“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na X.

Također dodatno smanjujemo Rusiji pristup bespilotnim letjelicama“, dodala je.

Ambasadori su također na šest mjeseci obnovili sadašnji režim sankcija u kojem se nalazi oko 2.000 pojedinaca i kompanija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!