Francuska premijerka zabranila ministrima korištenje WhatsAppa, Signala, Telegrama…

Svijet 01. dec 202309:43 0 komentara
Reuters

U nastojanju za povećanjem sigurnosti, francuska premijerka Élisabeth Borne nedavno je poduzela akciju slanjem dopisa, datiranog na 22. novembar, u kojem svojim ministrima i osoblju u ministarstvima zabranjuje službenu upotrebu široko korištenih aplikacija za razmjenu poruka kao što su WhatsApp, Telegram i Signal.

Ti digitalni alati nisu lišeni sigurnosnih nedostataka i stoga ne mogu garantovati sigurnost razgovora i informacija koje se putem njih dijele, stoji u navedenom dopisu.

Postavljajući strogi rok do 8. decembra, Borne je naložila prijelaz francuske vlade na korištenje certificirane francuske aplikacije Olvid, koju je odobrila francuska agencija za kibernetičku sigurnost ANSSI. Osim toga, vladina vlastita aplikacija za sigurno slanje poruka i suradnju, Tchap, koja je pokrenuta 2019. godine, ostaje odobrena alternativa.

O dopisu francuske premijerke prvobitno je izvijestio francuski novinski list Le Point, bacajući svjetlo na sigurnosne probleme koji su potaknuli takve mjere. Francuski ministar digitalnih znanosti Jean-Noël Barrot potvrdio je da je prijelaz na francuske alternative u tijeku, piše ZIMO.

“Moj tim i ja koristimo ga od jula 2022. godine. U decembru će cijela vlada koristiti Olvid, najsigurniji sistem za izravnu razmjenu poruka na svijetu”, kaže Barrot.

Vrijedno je napomenuti da ovaj potez slijedi širu inicijativu vlade, koja je prethodno naložila državnim službenicima da sa svojih radnih uređaja deinstaliraju razne platforme društvenih medija, igre i aplikacije za video streaming, uključujući TikTok, CandyCrush i Netflix.

Direktiva francuske premijerke je imala za cilj riješiti pitanja kibernetičke sigurnosti i privatnosti, usklađujući se s predanošću francuske vlade u jačanju digitalne sigurnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!