Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Svijet 21. maj 202411:04 1 komentar
Benjamin Netanyahu (Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS)

Francuska podupire Međunarodni kazneni sud (ICC) i 'borbu protiv nekažnjivosti', priopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova nakon što je tužitelj suda zatražio nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zbog navodnih ratnih zločina.

U ponedjeljak je tužitelj ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za uhićenje Netanyahua, njegovog ministra obrane Yoava Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahya Sinwara.

Izda li sud takve naloge gotovo sve zemlje Europske unije mogle bi biti dovedene u diplomatski težak položaj.

“Francuska podupire Međunarodni kazneni sud, njegovu neovisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama”, reklo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju kasno u ponedjeljak.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao je “nečuvenim”, francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav.

Ministarstvo je ponovno osudilo Hamasov ‘antisemitski masakr’ 7. listopada, a ponovno je upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj invaziji na pojas Gaze.

“Što se tiče Izraela, na predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužitelj…”, priopćilo je ministarstvo.

Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš izraelsku vladu i Hamas.

Britanija je ocijenila da taj potez neće pomoći zaustavljanju borbi, izvlačenju talaca ili dopremi humanitarne pomoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare