Francuska se neće izvinjavati za rat u Alžiru

Svijet 20. jan 202116:47 1 komentar
REUTERS/Stephane Mahe

Francuska se neće izvinjavati, već su predviđeni "simbolični gestovi" nakon što francuski historičar Benjamin Stora preda izvještaj o kolonizaciji i ratu u Alžiru predsjedniku Emmanuelu Macronu, saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsjednik će, kako je najavljeno, učestvovati na trodnevnoj komemoraciji u okviru obilježavanja 60 godina od završetka rata u Alžiru 1962. godine.

Stora, priznati stručnjak za savremenu historiju Alžira, treba da preda izvještaj o kolonijalizaciji i ratu u Alžiru, za čiju izradu ga je u julu zadužio Macron.

Jelisejska palata najavljuje da će se Macron oglasiti u dogledno vrijeme o tom izvještaju i preporukama komisije koja će ga proučiti.

Riječ je o suočavanju sa historijom na, kako dodaje Jelisejska palata, „spokojan i miran način“.

To je „proces priznavanja“, ali „ne dolazi u obzir kajanje“ i „izvinjavanje“, precizirali su u Jelisejskoj palati povodom mišljenja historičara Stora koji navodi kao primjer presedan izvinjenje koje je Japan uputio Južnoj Koreji i Kini nakon Drugog svjetskog rata.

Među predviđenim gestovima je i ulazak advokatice Gisele Halimi , koja je umrla 28. jula 2020. godine, u Panteon gdje počivaju velikani francuske historije.

Jelisejska palata je također ukazala da se Macron „nije pokajao“ zato što je 2017. u Alžiru osudio kolonizaciju kao „zločin protiv čovječnosti“.

„Šta bi mogao više da kaže? Nema više šta da se kaže, međutim, ima mnogo toga da se uradi“, dodaje Jelisejska palata.