Grad u Evropi leži na hiljadama tona dijamanata, čak su ugrađeni u zidove kuća

Lifestyle 10. maj 202416:48 0 komentara
Nordlingen (WIKIPEDIA)

Samo u gradskoj crkvi ima blizu 5.000 karata dijamanata, a u okolini 72.000 tona. Odakle gradu toliko dijamanata i zašto se ne bi isplatilo pretražiti grad?

Skoro 115 kilometara istočno od Stutgarta i 145 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Bavarske, Minhena, nalazi se grad Nordlingen sa nešto više od 20.000 stanovnika.

Grad je star, naseljen od IX vijeka, a spolja na prvi pogled nije ništa poseban. Još jedan tipičan njemački grad sa starom arhitekturom. Međutim, zidovi starih kuća kriju dragocjenu tajnu. Gotovo u svakoj se kriju dijamanti. Oni su zapravo raštrkani po cijelom gradu i okolini.

Misterija otkud toliko dragog kamenja u njemačkom gradu otkriva se ako ga pogledamo iz zraka. Već na prvi pogled vidljiv je okrugli oblik starog grada, okruženog zidinama. Zapravo, Nordlingen je jedan od tri grada u Njemačkoj čiji su srednjovjekovni zidovi ostali potpuno netaknuti.

Za dijamante je kriv asteroid

Grad ima okrugli oblik jer je izgrađen na vrhu nekadašnjeg kratera. Nastao je od meteorita koji se srušio na Zemlju prije blizu 15 miliona godina i kreirao krater prečnika skoro 24 kilometra.

Ovaj krater, koji se na engleskom naziva “krater bedema”, što bi se moglo prevesti kao “krater sa rovovima ili nasipom”, jedini je poznati krater te vrste na Zemlji. Mogu se naći skoro isključivo na Marsu. Kada se ovaj krater formira, krhotine asteroida ukapljuju i “zalijevaju” mjesto udara, koje kasnije izgleda kao neka vrsta police ili nasipa.

Nordlingen (Kai-Olaf Hesse / akg-images / Profimedia)

Zbog ogromnih pritisaka i temperatura koje se oslobađaju kada asteroid udari, stijene na mjestu udara se otapaju pored asteroida, formirajući sićušne kristale, uključujući staklo (od rastopljenog kvarca) i dijamante (od rastopljenog ugljika). Kako se rastopljena masa hladi, ona formira stijenu poznatu kao suevit koja sadrži ove sićušne kristale.

Većina starih kuća u gradu, kao i gradska crkva, izgrađena je od ovog kamena. Procjenjuje se da samo u zidovima crkve ima skoro 5.000 karata dijamanata. Navodi se da je čitavo područje grada posuto sa čak 72.000 tona ovih dragulja.

Napusti svaku nadu…

Ali prije nego počnete razmišljati o tome da krenete u Nordlingen s lopatom i kopate za dijamantima, u nadi da ćete se obogatiti ili barem pronaći jedan za prsten ili ogrlicu, dozvolite nam da vas razočaramo. Gotovo svi dijamanti su zapravo mikrodijamanti, prečnika od 0,2 do 0,8 milimetara, pa samim tim i bez ikakve vrijednosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!