Guardian: SAD, VB i Australija sklapaju vojni savez da bi se suprotstavile Kini

Svijet 16. sep 202111:13 1 komentar
Ilustracija: Indonesia Defence Ministry / AFP

SAD, Velika Britanija i Australija uspostavljaju trilateralno sigurnosno partnerstvo s ciljem suprotstavljanja Kini, koje će uključivati i pomoć Australiji u izgradnji podmornica na nuklearni pogon, piše Guardian.

Inicijativu, nazvanu Aukus, zajednički su najavili američki predsjednik Joe Biden i premijeri Boris Johnson i Scott Morrison putem videokonferencije. Predstavili su to kao sljedeći kritični korak u starom savezu.

Morrison je rekao da će timovi iz tri zemlje sastaviti zajednički plan u narednih 18 mjeseci za sastavljanje nove australijske podmorničke flote na nuklearni pogon, koja će biti izgrađena u Adelaideu. Zbog tog projekta Australija će postati tek sedma država na svijetu koja ima podmornice sa nuklearnim reaktorima.

Ovo će uključivati intenzivno ispitivanje onoga što trebamo učiniti kako bismo izvršili svoje odgovornosti u upravljanju nuklearnim oružjem ovdje u Australiji“, rekao je australijski premijer, pozivajući se na obaveze međunarodnog ugovora o rukovanju nuklearnim gorivom.

Ali da budem jasan. Australija ne pokušava nabaviti nuklearno oružje ili uspostaviti civilnu nuklearnu sposobnost,” dodao je on.
Nijedan od trojice čelnika nije spomenuo Kinu, ali kako piše Guardian“, nije bilo sumnje da je inicijativa odgovor na kinesku ekspanzionističku akciju u Južnom kineskom moru i sve veću ratobornost prema Tajvanu.”

Moramo biti u mogućnosti odgovoriti na trenutno strateško okruženje u regiji, te i na način na koji se ono može razvijati, jer budućnost svake od naših nacija, pa i svijeta, zavisi od slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika koji će takav ostati i razvijati se u narednim decenijama”, rekao je Biden.

Govoreći iz Londona, Johnson je rekao da su tri zemlje “prirodni saveznici” iako “smo možda geografski razdvojeni” i rekao da će savez stvoriti “novo odbrambeno partnerstvo i pokrenuti radna mjesta i prosperitet”.

Johnson je o australijskom planu izgradnje podmornica rekao da će ovo biti “jedan od najsloženijih i tehnički najzahtjevnijih projekata na svijetu, koji će trajati desetljećima i zahtijeva najnapredniju tehnologiju.”

Jedan visoki američki zvaničnik opisao je sporazum kao “temeljnu odluku koja Australiju odlučno veže za Sjedinjene Države i Veliku Britaniju generacijama”.

Australija insistira na tome da nema namjeru tražiti nuklearno oružje i da će se pridržavati Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT), ali kritičari tvrde da bi ta odluka ipak mogla indirektno potaknuti širenje oružja.

Bilo kojim novim podmornicama na nuklearni pogon, koje se napajaju uz pomoć obogaćenog urana, bit će potrebne godine, vjerovatno više od jedne decenije, da budu razvijene. Ali kada o bude završeno, cilj je staviti australsku mornaricu na dizelski pogon u tehnološki rang s kineskom, najvećom na svijetu.

Osim saradnje u pomorskoj tehnologiji, partnerstvo će uključivati bliže usklađivanje regionalnih politika i akcija, te veću integraciju vojske i odbrambene industrije triju saveznika.

Formiranje Aukusa dolazi u vrijeme rastućih tenzija, posebno oko Južnokineskog mora i Tajvana. U novoj knjizi o posljednjim sedmicama administracije Donalda Trumpa navodi se da su se SAD krajem 2020. zabrinule zbog toga što je Kina sve više uvjerena da će biti meta preventivnog napada.

U knjizi ‘Peril’ (Opasnost), novinari Washington Posta. Bob Woodward i Robert Costa, stoji da je predsjedavajući zajedničkog načelnika štaba SAD, general Mark Milley, pozvao svog kineskog kolegu, generala Li Zuocheng -a, dva puta kako bi ga uvjerio da se neće dogoditi napad i da će ga Milley lično upozoriti ako Trump izda takvo naređenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare