‘Hladni rat’ Rusije i Zapada na dnu okeana (VIDEO)

Svijet 29. feb 202417:02 0 komentara
Screenshot/YT

Čovječanstvu prijeti veća opasnost sa dna mora nego iz svemira u slučaju rata ili prirodnih katastrofa. Naime, 95 posto svjetskih komunikacija odvija se kablovima na dnu mora i okeana, odnosno finansijske transakcije u vrijednosti deset hiljada milijardi dolara dnevno.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je sredinom 2023. da Rusija može da uništi podmorske kablove koji povezuju Evropu i SAD u znak odmazde za navodnu umješanost Zapada u miniranje gasovoda Sjeverni tok. To bi izazvalo prekid komunikacija, haos na tržištima i ugrozilo bezbjednost.

Ipak, za to je potrebno da se uništi blizu 500 kablova koliko trenutno ima na svijetu, a što je teško ostvarivo, osim u slučaju sveopšteg rata ili prirodne kataklizme, piše Radio Slobodna Evropa.

Dok smo zagledani u nebo, satelite, dronove, prijetnje Rusije o svemirskom nukleranom oružju za obaranje satelita, manje zaranjamo u dubine. Tako često neopaženo prolazi ranjivost 1,4 miliona kilometara dugih kablova koji se protežu po dnu svjetskih okeana, na šta je upozorio američki admiral James Stavridis zaključujući da je mnogo veća opasnost iz morskih dubina nego iz svemira.

Putem tih podvodnih kablova odvija se 95 posto svjetske komunikacije, te deset hiljada milijardi dolara finansijskih transakcija dnevno. Također, 99 posto internetskog saobraćaja prolazi podmorskim kablovima. Veza putem njih je brža i jeftinija nego putem satelita. Ov umrežu čini više od 500 kablova sa SAD-om kao daleko najpovezanijom zemljom na planeti.

S druge strane Atlantika glavno čvorište je Velika Britanija, koja je začetnik kablovske komunikacije, i Senegal.

Opširnije pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!