Htjeli su da pare lava u Belgiji, ono što je uslijedilo sve je šokiralo

Svijet 16. mar 202412:51 0 komentara
Facebook/Bellewaerde Park

Zaposleni u jednom zoološkom vrtu u Belgiji svjedočili su tužnom i stravičnom događaju.

Naime, 12-godišnji lav Nestor napao je lavicu Maju u belgijskom zoološkom vrtu u četvrtak tokom njenog prvog susreta u okviru programa uzgoja, iščupavši joj grkljan pred šokiranim radnicima.

Lav je nedavno preseljen iz zoološkog vrta Antwerpena u park Bellewaerde u Belgiji. Dvanaestogodišnji predator prvobitno je trebalo da se pari sa dvije češke lavice, sestrama Majom i Numom.

Ove tri divlje životinje prvo su boravile u odvojenim prostorijama, gdje su imale nekoliko dana da se naviknu jedna na drugu iza ograde. Prema pisanju britanskih medija, čuvari zooloških vrtova tokom ovog prilagođavanja nisu primijetili znakove agresije među lavovima.

Tim osoblja je u četvrtak donio odluku da je vrijeme da Nestor i Maja budu zajedno napolju, bez prepreka između njih. Prema zoološkom vrtu, sve je prošlo glatko kada su se dvije životinje prvi put srele. Međutim, situacija se brzo promijenila kada su počeli pokazivati ​​znakove agresije.

“Ubrzo je između njih izbila prava svađa, a Nestor je ugrizao Maju za grlo”, rekao je portparol Filip Van Dorpe za lokalne medije. Potom su čuvari zoološkog vrta pokušali da spasu ranjenu lavicu, ali je nažalost bilo prekasno. “Signal za hitne slučajeve, koji Nestor obično prepoznaje i reaguje povlačenjem u svoj prostor, ovoga puta nije bio efikasan”, dodao je.

Van Dorpe je izrazio svoje razočarenje zbog incidenta i opisao ga kao “veoma tužnog”.

“To su samo divlje životinje, naravno da se takve stvari dešavaju u prirodi. Međutim, to ne umanjuje naše žaljenje. Svi smo šokirani onim što se dogodilo. U jednom danu doživjeli smo preokret koji nas je sa beskrajne visine ponosa gurnuo u dubinu tuge“, rekao je.

Nestor je rođen u zoološkom vrtu u Antverpenu i, prema tamošnjem osoblju, nikada nije pokazivao znakove agresije. “Kada se rodio, bio je malo stidljiviji, ali je tada zaista procvjetao. Uvijek je bio nježan sa svojim štencima i bivšom partnericom Tašom. Ali morao je ostati sam kada je jeo. Tada nije želio nikoga oko sebe”, rekli su.

Lokalni mediji su objavili da će Nestor sada morati da sačeka prije nego što bude predstavljen drugim lavicama. On će također ostati u ogradi, a očekuje se nastavak uzgojnog programa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!