Iran: Pogubljen vođa mreže za trgovinu žena

Svijet 22. maj 202316:07 0 komentara
Reuters

Iransko pravosuđe je izdalo saopštenje da je pogubilo šefa mreže koja je trgovala Irankama u susjedne zemlje radi prostitucije.

Rečeno je da je Shahrooz Sokhanvari, čovjek poznat kao “Alex”, bio vođa “mreže za pratnju i trgovinu iranskim ženama i djevojkama u neke zemlje u regiji”, izvijestila je pravosudna novinska agencija Mizan.

Rečeno je da je Sokhanvari pogubljen u subotu ujutro “zbog zločina trgovine ljudima u svrhu prostitucije”, prenosi Reuters.

Iranski mediji izvijestili su 2020. da je “Alex” uhapšen u Maleziji u koordinaciji s Interpolom i doveden u Iran. Osuđen je na smrt u septembru 2021. pod optužbom za “korupciju na zemlji”, izraz koji iranske vlasti koriste za označavanje širokog spektra kaznenih djela, uključujući one povezane s moralom.

Aktivistička novinska agencija HRANA rekla je da je nekoliko žena također uhapšeno u istom slučaju i da su suočene s ozbiljnim optužbama.

Zabilježena pogubljenja u Iranu porasla su s 314 u 2021. na 576 u 2022., što je drugi najveći broj u svijetu nakon Kine, navodi Amnesty International u ovosemičnom izvještaju.

Infografika: Broj smrtnih kazni u svijetu u 2022. najveći posljednjih pet godina

Dvije su žene prije dvije godine osuđene na smrt pod optužbom za “zemaljsku korupciju” i trgovinu ljudima. Međutim, zagovornici su rekli da su te žene nevine aktivistice za LGBT prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!