Izlazne ankete: Macron i Le Pen u drugom krugu

Svijet 10. apr 202220:34 > 21:04 komentar
N1

Francuski birači su odlučili da će se u drugom krugu predsjedničkih izbora 24. aprila po drugi put u pet godina suočiti aktuelni predsjednik Macron i predstavnica krajnje desnice Marine Le Pen. Macron će prema prvim izlaznim anketama imati između 28.1 i 29%, dok će Marine Le Pen imati između 23.3 i 24.2%, dok će J-L. Melanchon imati između 20 i 20.2%.

Kandidat kranje desnice Eric Zemmour koji se nadao da će biti bolji od Marine Le Pen će prema anketama osvjiti između 7 i 7.2%, dok će predstavnica Republikanaca V. Pecresse osvojiti između 4.5 i 5.1% glasova.

Predsjednik Komunističke partije Roussel, predstavnica Republikanaca Pecresse i predstavnik Zelenih Jadot su pozvali svoje birače da se glasa za Macrona u drugom krugu.

Pecresse je kazala kako cilj mora biti da se Francuska spasi haosa koji bi mogao usijediti ukoliko pobijedi Le Pen, slično je kazao i kandidat Zelenih Jadot koji je kazao kako poziv na glasanje na znači da će zaboraviti na greške koje je napravio Macron u pet godina mandata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad