Izraelski ministar finansija traži izgradnju po jednog izraelskog naselja na Zapadnoj obali “za svaku zemlju koja prizna Palestinu”

Svijet 22. maj 202412:04 0 komentara
Bezalel Smotrich (Gil Cohen-Magen/Pool via REUTERS)

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je da se više neće prenositi porezna sredstva Palestinskim vlastima (PA) nakon što su Norveška, Španija i Irska rekle da će priznati palestinsku državu, javlja Al Jazeera.

U objavi na platformi X, ministar krajnje desnice dodao je da će otkazati postavku u kojoj Norveška prikuplja porezna sredstva PA.

Norveška je danas prva jednostrano priznala palestinsku državu i ne može biti partner ni u čemu što se tiče Judeje i Samarije”, rekao je.

Izrael prikuplja poreze u ime Palestinaca i vrši mjesečne transfere PA prema Sporazumu iz Osla, ali je u novembru zamrznuo sredstva namijenjena Palestincima u Gazi.

U februaru, palestinski i izraelski zvaničnici složili su se da će Norveška služiti kao posrednik za zadržavanje prihoda koje je Izrael uskratio.

Smotrich je također tražio od Netanyahua “kaznene mjere”, uključujući uspostavljanje po jednog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali “za svaku zemlju koja jednostrano prizna palestinsku državu” i promoviranje izgradnje desetina hiljada stambenih jedinica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!