Johnson: Stalo mi je do Zapadnog Balkan, brinem se zbog ruskih provokacija tamo

Svijet 01. feb 202318:482 komentara
Screenshot

Bivši premijer UK Boris Johnson je tokom razgovora u Atlantic Councilu komentarisao dešavanja u Ukrajini, ali i prijetnje koje Moskva može imati po druge regione u svijetu.

Johnson upozorava da akcije Moskve na destabilizaciji mogu biti veoma skupe za Zapad i Ameriku. Na pitanje N1 kazao je kako mnogo brine za region Zapadnog Balkana.

Jako mi je stalo do zapadnog Balkana. Brinem se zbog ruskih provokacija tamo. Sjećam se šta se desilo u Crnoj Gori. Svašta se dešavalo dole. Oni će nastaviti da se mešaju i provociraju. Ali da se vratim na prvobitnu poentu, sve će to biti smanjeno, sva ta nestabilnost, koja bi mogla biti veoma, veoma skupa za Zapad, za Ameriku. Sve će se to smanjiti kada Ukrajinci pobijede“, kazao je Johnson u odgovoru na pitanje N1.

Govoreći o trenutnoj situaciji u Ukrajini i njihovim potrebama Johnson je još jednom kazao kako se zalaže da se Ukrajini to prije pošalju borbeni avioni.

Johnson se također zalaže da se Ukrajini dostavi još tenkova jer kako je kazao nema svrhe da patroliraju po SAD-u, Njemačkoj ili nekoj drugoj savezničkoj zemlji koje su trenutno sigurne i ne suočavaju se s onim s čime se suočava Ukrajina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar