Jordan: Izrael vuče regiju u ocean smrti, misli da ne mora nikome polagati račune

Svijet 10. dec 202313:23 0 komentara
REUTERS/Amir Cohen

Pregovori a ne izraelske vojne akcije oslobodili su dio taoca u Gazi gdje rat prijeti radikalizirati cijeli Bliski istok, rekao je danas Katar koji nastavlja pregovarati, a na zahtjevu za prekid vatre ustraju i glavni tajnik UN-a i UN-ove agencije. Sudionici konferencije u Dohi govorili su dva dana pošto UN-ovo Vijeće sigurnosti nije izglasalo rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre u Gazi zbog veta koji su na nacrt teksta podnijele Sjedinjene Države.

Brifirajući svoju vladu u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je svoju jučerašnju izjavu zapadnim zemljama da “se ne može s jedne strane podupirati eliminacija Hamasa, a s druge strane pozivati na kraj rata, što bi onemogućilo eliminaciju Hamasa”, radikalnog palestinskog pokreta koji je na vlasi i koji je pokrenuo rat napadima na Izrael 7. listopada.

Katar će nastaviti pritisak na Izrael

Katarski premijer rekao je danas da na Doha Forumu da će njegova zemlja nastaviti pritiskati Izrael i Hamas da postignu prekid vatre unatoč tomu što se izgledi “smanjuju”. Dio taoca oslobođen je u Gazi zahvaljujući pregovorima, a ne izraelskim vojnim akcijama, rekao je šeik Mohammad bin Abdulrahman Al Thani.

“Nastavit ćemo, odlučni smo osloboditi sve taoce, no odlučni smo i zaustaviti rat”, rekao je katarski premijer. Priznao je ipak “da ne vidi jednaku volju na objema stranama” i da “nastavak bombardiranja smanjuje” njegove izglede za mir. Upozorio je da cijeloj generaciji na Bliskom istoku prijeti radikalizacije zbog rata u Gazi.

Jordan optužio Izrael da želi protjerati Palestince iz Gaze

Jordanski šef diplomacije Ajman Safadi optužio je Izrael da ratom koji je ubio tisuće civila provodi sustavnu politiku istiskivanja Palestinaca iz Gaze.

Ministar vanjskih poslova zemlje koja graniči sa Zapadnom obalom i koja je primila golem izbjeglički val Palestinaca nakon osnutka hebrejske države 1948., optužio je Izrael da je “stvorio takvu količinu mržnje” koja će “progoniti regiju” i “oblikovati buduće generacije”.

Izrael vuče cijelu regiju “dublje u ocean smrti” i “Izrael misli da to može činiti i da ne treba nikome polagati račune”, rekao je. Palestinski premijer Mohamed Štajeh pozvao je zemlje da uvedu sankcije Izraelu ako nastavi kršiti međunarodno i humanitarno pravo i rezolucije.

Paraliza Ujedinjenih naroda

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je govorio prije katarskog premijera ocijenio je da je Vijeće sigurnosti paralizirano “geostrateškim podjelama” koje kompromitiraju to tijelo u pronalaženju rješenja za okončanje rata.

“Autoritet i vjerodostojnost Vijeća sigurnosti teško su kompromitirani” zakašnjelim odgovor na sukob, a američki veto na rezoluciju narušio je ugled Vijeća sigurnosti, rekao je. Guterres je ponovno pozvao na humanitarni prekid vatre i poručio “Mogu vam obećati da neću odustati”. Izrael je ranije oštro reagirao na pozive glavnog tajnika UN-a i optužio ga da je “prijetnja miru u svijetu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!