Kad je nastala i ko su članovi organizacije ISIS-K u Afganistanu?

Svijet 27. aug 202107:08 > 07:15
Wakil KOHSAR / AFP / Ilustracija

Takozvana Islamska država je preuzela odgovornost za jučerašnje napade u Kabulu, a vjeruje se da su počinioci iz organizacije unutar globalne mreže ISIS-a pod imenom ISIS-K (tzv. Islamska Država Khorasan), koju britanski BBC opisuje kao “najekstremniju i najnasilniju od svih militantnih grupa u Afganistanu”.

Ova grupa je uspostavljena u januaru 2015. godine kada je ISIS bio na vrhuncu moći u Iraku i Siriji, prije nego što je njen samoproglašeni kalifat poražen i raspušten od strane koalicije predvođene SAD-om. Sastoji se od afganistanskih i pakistanskih terorista koji su napustili pokret talibana jer su smatrali da ta organizacija “nije dovoljno ekstremna”, piše BBC.

Kako piše Guardian, grupa ISIS-K je nastala prije oko 6 godina kada su se predstavnici tzv. Islamske države na sjeverozapadu Pakistana sastali sa “malom grupom nezadovoljnih talibanskih zapovjednika i drugih ekstremista koji su se osjećali marginalizirani unutar pokreta u regiji”.

U to vrijeme je matična organizacija tzv. Islamske države približavala svom vrhuncu te zauzimala dijelove Sirije i Iraka i planirala svoju globalnu ekspanziju.

Drugi lokalni ekstremistički pokreti često su se borili protiv tih pokušaja.

Tome su se usprotivile i vlada Afganistana, talibani, Al-Qaida i SAD, te je nakon niza ofanziva ubijeno mnogo pripadnika ove grupe, uključujući veliki dio vodstva.

Ali, kako navodi Guardian, čini se da je posljednjih mjeseci ova grupa ponovo oživjela te izvela niz brutalnih smrtonosnih operacija. Tokom prva četiri mjeseca 2021. godine, Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Afganistanu (UNAMA) zabilježila je 77 napada za koje je ISIS-K ili okivljen ili preuzeo odgovornost.

Njihov izbor žrtava ja ovaj put bio mnogo širi, uključujući “šiitske muslimane, novinare i strance, kao i civilnu infrastrukturu i vojno osoblje”.

U objavi iz 2018. gGodine, Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), američka organizacija koji provodi studije i strateške analize političkih, ekonomskih i sigurnosnih pitanja u cijelom svijetu, stoji da je ISIS-K “dobijao podršku od glavnog rukovodstva tzv. Islamske države u Iraku i Siriji od svog osnivanja”.

“Kako tzv. Islamska država gubi teritorij, sve se više okreće Afganistanu kao bazi za svoj globalni kalifat”, stoji u ovom tekstu, te se dodaje da je tzv. Islamska država uložila određena finansijska sredstva u provinciji Khorasan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare