Kadirov izjavio da je ponosan na sina koji je pretukao zatvorenika koji je optužen za spaljivanje Kur'ana

Svijet 26. sep 202314:08 0 komentara
Ramzan Kadirov (REUTERS/Chingis Kondarov)

Lider ruskog regiona Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je u ponedjeljak da je ponosan na svog sina tinejdžera Adama koji je pretukao zatvorenika optuženog za spaljivanje Kur'ana, javlja Reuters.

Kadirov je komentare objavio na Telegramu, popraćeno snimkom na kojem se vidi mladić u kako udara čovjeka koji se savija u stolici, te ga baca pod i šamara po glavi.

Čečenski lider, saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je da objavljuje video kako bi razriješio sve sumnje o tome da li se incident, prvi put prijavljen prošlog mjeseca, zaista dogodio.

Udarao ga je i uradio je pravu stvar. Bez pretjerivanja, da, ponosan sam na Adamov postupak“, rekao je on i dodao da poštuje dječaka jer je stekao “zrele ideale časti, dostojanstva i odbrane svoje vjere“.

Zatvorenik, Nikita Žuravel, požalio se na napad ruskom ombudsmanu za ljudska prava.

Kadirov, 46, vlada Čečenijom gvozdenom rukom otkako je postao predsjednik 2007., slijedeći stope svog oca Ahmata koji je poginuo u eksploziji bombe 2004. Uživao je velikodušna sredstva Putina za obnovu uglavnom muslimanskog regiona koji je stradao razaranja u dva rata nakon raspada Sovjetskog Saveza kada je pokušao da se otrgne kontroli Moskve.

Kadirov je sve više promovisao svoja tri sina tinejdžera, za koje je prošle godine rekao da ih šalje da se bore za Rusiju u ratu u Ukrajini. Nije jasan stepen njihovog stvarnog učešća u bilo kojoj borbenoj akciji.

Najstariji, Akhmat, slikan je sa Putinom u Kremlju u martu, što je podstaklo glasine da se priprema da naslijedi oca.

Kadirovljevo zdravlje je predmet intenzivnih spekulacija, a ovog mjeseca su se kružile glasine da je mrtav ili u komi. Prošle sedmice je objavio na Telegramu da je dobro i da je njegov razlog za putovanje u moskovsku bolnicu bio posjeta bolesnom ujaku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad