Kako je Francuska zastava promijenila boju, a to niko nije primijetio?

Svijet 28. nov 202215:08
Izvor: N1 BiH/Ilustracija

Plavi dio francuske zastave potamnio je za par nijansi tokom lockdowna, ali promjena je uglavnom prošla nezapaženo.

Predsjednik Emmanuel Macron prešao je na korištenje tamnije plave boje na službenoj francuskoj zastavi, zamjenjujući prethodnu svjetliju nijansu.

Ovim potezom su zastave u novoj nijansi postavljene na predsjedničku palatu bez ikakve propratne pompe i skoro godinu dana od promjene nijense prošlo je neprimjećeno.

Ured Emmanuela Macrona potamnio je plavu nijansu na francuskim zastavama  kako bi trobojku uskladili sa izgledom nakon Francuske revolucije, javlja Guardian.

N1 BiH/Ilustracija

Međutim, i tamnije i svjetlije zastave su u upotrebi decenijama. Francuska mornarica i mnoge službene zgrade širom zemlje oduvijek su koristile tamnoplavu nijansu.

Godine 1976. pod predsjednikom Giscardom d'Estaingom, francuska država uvela je svjetliju plavu na trobojku kako bi odgovarala plavoj na zastavi Evrope.

Ta odluka je dijelom bila i estetska, prenosi Europe 1, jer su se francuska i evropska zastava vijorile jedna pored druge na toliko lokacija.

Jelisejska palata nije javno objavila da je promijenila zastave, a nije naređeno ni drugim institucijama da to učine.

Član osoblja iz Macronove administracije rekao je francuskim novinskim sajtovima Europe 1 i CNews da postoji nekoliko razloga za promjenu.

Postoje estetski razlozi, ova plava je elegantnija“, rekli su za web stranice.

Ali su također rekli da je donesena “veoma politička” odluka “da se oživi simbol Francuske revolucije”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar