Kako ratuje grupa Wagner: Brutalne taktike “potrošne” pješadije ruske ofanzive

Svijet 24. jan 202315:211 komentar
Izvor: Screenshot: Twitter

Borci Wagner grupe postali su “potrošna” pješadija ruske ofanzive na istoku Ukrajine, ali dokument ukrajinske vojne obavještajne službe do kojeg je došao CNN opisuje koliko su bili efikasni oko grada Bakhmuta, i koliko je teško boriti se protiv njih.

Wagner je privatna vojna kompanija koju vodi oligarh Jevgenij Prigožin, koji je posljednjih sedmica vrlo vidljiv na frontu i uvijek spreman da sebi pripiše zasluge za rusko napredovanje. Wagnerovi borci su bili uveliko uključeni u zauzimanje Soledara nekoliko milja sjeveroistočno od Bakhmuta i područja oko grada.

U ukrajinskom izvještaju od decembra 2022. godine se zaključuje da Wagner predstavlja jedinstvenu prijetnju u bliskoj borbi, čak i kada trpi ogromne gubitke.

Smrt hiljada Wagnerovih vojnika nije važna za rusko društvo“, navodi se u izvještaju.

Jurišne grupe se ne povlače bez naredbe… Neovlašteno povlačenje grupa ili povlačenje bez ranjavanja kažnjava se strijeljanjem na licu mesta”, navedeno je.

Telefonski presretnuti podaci do kojih je došao ukrajinski obavještajni izvor i podijelio sa CNN-om također ukazuje na nemilosrdan stav na bojnom polju. U jednom razgovoru se čuje vojnik kako govori o drugom koji je pokušao da se preda Ukrajincima, te kako je on pretrpio ozbiljne povrede kada su ga članovi Wagnera kaznili.

Novinari CNN-a nisu mogli samostalno potvrditi autentičnost poziva, koji se navodno dogodio u novembru.

Prema procjeni Ukrajinaca, ranjeni borci ove grupe često ostaju satima na bojnom polju.

Jurišnoj pješadi nije dozvoljeno da samostalno nosi ranjenike s bojišta, jer je njihov glavni zadatak da nastave juriš do postizanja cilja. Ako napad ne uspije, povlačenje je dozvoljeno samo noću”, navedeno je.

Uprkos brutalnoj ravnodušnosti prema žrtvama, koju je pokazao i sam Prigožin, ukrajinska analiza kaže da je Wagnerova taktika “jedina efikasna za loše obučene mobilisane trupe koje čine većinu ruskih kopnenih snaga”.

Sugerira se da ruska vojska možda čak prilagođava svoju taktiku kako bi postala sličnija Wagneru, navodeći: “Umjesto klasičnih bataljonskih taktičkih grupa Oružanih snaga Rusije, predlažu se jurišne jedinice.”

To bi bila značajna promjena tradicionalnog oslanjanja Rusa na veće, mehanizirane jedinice.

Na terenu, prema presretnutim telefonskim razgovorima ukrajinskih obavještajnih službi, neke mobilizirane trupe razmišljaju o prelasku u Wagner. U jednom takvom presretnutom razgovoru, vojnik upoređuje vojnike Wagnera i njegove jedinice, navodeći da je razlika “nebo i zemlja” i da će radije preći u Wagner.

Način ratovanja Wagnera

U ukrajinskom izvještaju se navodi da Wagner raspoređuje svoje snage u mobilne grupe od desetak ili manje, koristeći raketne granate (RPG) i iskorištavajući obavještajne podatke dronova u realnom vremenu, koje izvještaj opisuje kao “ključni element”.

Još jedno oruđe koje vojnici Wagnera imaju je korištenje komunikacione opreme koju je proizvela Motorola, navodi se u dokumentu.

Iz te kompanije su za CNN naveli su obustavili svu prodaju Rusiji i zaustavili poslovanje tamo.

Desetine hiljada osuđenika koje je Wagner regrutovao često čine prvi talas u napadima i uzimaju najteže žrtve, čak 80 posto prema ukrajinskim zvaničnicima. Zatim slijede iskusniji borci, sa opremom za noćno osmatranje.

Za Ukrajince su informacije koje dobijaju of dronova ključne kako bi spriječili da njihovi rovovi budu preplavljeni napadima granata. Dokument govori o incidentu u decembru u kojem je dron uočio Wagnerovu grupu koja je napredovala, omogućivši ukrajinskoj odbrani da je eliminiše prije nego što su njene trupe uspjele ispaliti RPG.

Ako Wagnerove snage uspiju zauzeti poziciju, artiljerijska podrška im omogućava da kopaju rovove i utvrde svoje dobitke, ali ti rovovi su vrlo ranjivi na napade na otvorenom terenu a, prema ukrajinskim presretnutim informacijama, koordinacija između Wagnera i ruske vojske često nedostaje. U jednom presretnutom pozivu, čija autentičnost također nije mogla biti samostalno provjerena, vojnik je svom ocu rekao da je njegova jedinica greškom pogodila vozilo grupe Wagner.

Prigožin je više puta insistirao da su njegovi borci odgovorni za zauzimanje grada Soledara i obližnjih naselja u protekloj sedmici, što je prva ruska vojna dobit u posljednjih nekoliko mjeseci.

Nijedna jedinica osim operativaca Wagnera nije bila uključena u juriš na Soledar”, izjavio je on.

Ovakav nastup za Prigožina predstavlja put do više resursa i ključan je u njegovoj tekućoj borbi s ruskim vojnim establišmentom, koji je često nazvao nesposobnim i korumpiranim.

Komentarišući vojnu reformu načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u ponedjeljak rekao: “Ruske snage nastavljaju da trpe operativni zastoj i velike žrtve; Gerasimovljevo davanje prioriteta uglavnom manjim propisima vjerovatno će potvrditi strahove njegovih brojnih skeptika u Rusiji.”

Gerasimov je imenovan za generalnog komandanta ruske takozvane “specijalne vojne operacije” u Ukrajini ranije ovog mjeseca, usred sve jačih kritika njenog napretka.

Kako navodi CNN, sve dok rusko ministarstvo odbrane ne postigne napredak, Prigožin će biti u situaciji da može zahtijevati više resursa za grupu koju predvodi.

Čini se da je grupa također sposobna doći do oružja na druge načine. Američki zvaničnici rekli su prošle sedmice da je grupa oružje iz Sjeverne Koreje.

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je isporučila pješadijske rakete i projektile u Rusiju za upotrebu Wagnera“, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Novi Rasputin?

Prigožinu ne nedostaje ambicija. Dok je prošle sedmice stajao u Soledaru, izjavio je da je Wagner vjerovatno “najiskusnija vojska na svijetu danas”. Tvrdio je da njene snage već imaju višestruke raketne sisteme, svoju protivvazdušnu odbranu i artiljeriju.

Prigožin je takođe napravio suptilno poređenje između Wagnera i rigidnosti ruske vojske, rekavši da se “slušaju svi koji su na terenu. Komandanti se konsultuju sa borcima, a rukovodstvo privatne vojne kompanije se konsultuje sa komandantima.”

Zato je privatna vojna kompanija Wagner krenula naprijed i nastavit će ići naprijed”, dodao je on.

Prije dva mjeseca je, Andrej Kolesnikov, viši saradnik trusta mozgova Carnegie Endowment for International Peace, uporedio je Prigožinov rastući uticaj sa uticajem Grigorija Rasputina na dvoru cara Nikolaja II.

Putinu je potrebna vojna efikasnost po svaku cijenu”, rekao je on za TV Current Time.

Postoji negativna dijabolička harizma u [Prigožinu], i u izvesnom smislu ova harizma može da se takmiči sa Putinovom. Putinu je sada on potreban u ovom svojstvu, u ovom obliku“, ocijenio je.

Čini se da je Prigožin bio zaintrigiran poređenjem sa Rasputinom, mističnom figurom koja je liječila carevog sina od hemofilije, poremećaja krvi. Prokomentarisao je ovu izjavu prošlog vikenda u objavi njegove kompanije Concord.

Nažalost, ne zaustavljam krvarenje. Iskrvarim neprijatelje naše domovine. I to ne nagovaranjem, već direktnim kontaktom s njima”, naveo je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar