Kako su Ukrajinci zavarali rusku vojsku: “Koristili smo kutije, plastiku… I oni su se uplašili i otišli”

Svijet 23. sep 202319:46 0 komentara
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zaposlenici najveće ukrajinske tvornice čelika Metinvest prošle su veljače u užasu promatrali snimke sa sigurnosnih kamera koje su prikazivale približavanje ruskih trupa njihovoj tvornici.

Nedostatak obrane oko njihovih industrijskih postrojenja dovelo je do ideje koja je otada dobila vlastiti život: stvaranje Potemkinove vojske. Iz Mentivesta se nadaju kako lažno oružje koje sada masovno proizvode za ukrajinsku vojsku – slijedeći vrlo dugu vojnu tradiciju lažnih mamaca – tjera Rusiju da na njihovo uništenje troši skupe resurse, prenosi Financial Times.

Dok je Rusija napadala, “iskopali smo rovove i izgradili fortifikacije oko tvornice, ali nismo imali oružja,” prisjeća se direktor jednog postrojenja Mentivesta. “Koristili smo kutije, plastiku, sve što smo imali pri ruci, čak i stvari iz smeća, kako bismo izradili lažno oružje,” rekao je. “Bili smo nadjačani po pitanju oružja, no stvorili smo dojam da nam je vojska velika i snažna i da smo spremni za borbu. I oni su se uplašili i otišli.”

Viši upravitelji tvornica tako su shvatili da bi inženjeri Mentivesta svoje vještine mogli iskoristiti za izradu realističnih modela oružja za ukrajinsku vojsku, kako bi stvorili dojam mnogo veće i naoružanije snage od one koju je zemlja zaista imala prije nego je počelo pristizati oružje sa zapada.

Godinu i pol kasnije, Mentivest je trupama na fronti poslao preko 250 komada lažnog oružja i opreme. Viši specijalist tvrtke kaže da sada mogu proizvoditi oko 10 do 15 komada mjesečno.

Radnici teže “maksimalnoj autentičnosti” dok lažno oružje proizvode na najjeftinije moguće načine, govori direktor. Koristi se sve što imaju pri ruci u tvornicama – blokovi pjene, plastične cijevi, stare gume, drvo i metal za otpad.

Direktor se smješka dok priča kako su lažni reflektori radara izrađeni od razrezanih bačvi druge najveće kompanije u Rusiji, Lukoila.

Lažnjaci moraju biti dovoljno lagani kako bi se jednostavno prevezli do fronte, no dovoljnorealistični kako bi zavarali Ruse, koji tehnološki naprednim dronovima iz zraka špijuniraju ukrajinske pozicije.

“Naš uspjeh mjeri se uništenjem lažnjaka,” kaže direktor. “Kada su oni uništeni, to znači da smo sačuvali svoje oružje i živote svojih vojnika, a da je neprijatelj potrošio svoje vrijedno oružje.”

Mentivest je najveći ukrajinski proizvođač željezne rude i čelika, a vlasnik je metalurških tvornica Azovstal i Ilič, koje su ruske snage okupirale u Mariupolju u ranom stadiju invazije. Većinsku kontrolu u Mentivestu ima najbogatiji čovjek Ukrajine Rinat Ahmetov, koji je osobno podržao ideju o proizvodnji lažnjaka.

“Svaki zaposlenik Mentivesta radi sve što može kako bispasio živote naših vojnika na fronti. Vojni lažnjaci samo su mali dio na koji pridonosimo ukupnoj pobjedi,” rekao je Ahmetov za Financial Times.

Čak i izbliza, lažnjake je teško razlikovati od pravog oružja i opreme, što je impresivno kada se uzme u obzir da proizvođači nikada nisu uživo vidjeli ono što imitiraju.

“Nikada nismo bili na fronti,” kaže direktor.

Kako bi postigli taj realistični izgleda, radnici proučavaju sve fizičke paramentre prave opreme i reproduciraju sve, čak do pozicija zakovica.

Gdje su pronašli te informacije?

“Guglali smo,” kaže direktor. “Sve to ima na internetu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad