Kearns je nova predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove britanskog parlamenta

Svijet 12. okt 202221:41 0 komentara
Alicia Kearns (N1)

Konzervativna zastupnica u parlamentu Velike Britanije, predsjedavajuća parlamentarne skupine za odnose sa BiH i velika prijateljica Bosne i Hercegovine Alicia Kearns izabrana je za predsjedavajuću Komiteta za vanjske poslove jednog od najmoćnijih komiteta u parlamentu Velike Britanije. Zastupnica koja je u parlament ušla 2019. u utrci za prestižnu funkciju pobijedila je bivšeg lidera Konzervativaca Sir Iana Duncana Smitha parlamentarca s karijerom dugom tri decenije.

Prema pisanju BBC-a ovo je drugi put zaredom da je u utrci za mjesto predsjedavajućeg pobijedio zastupnik ili zastupnica koji nisu dobro poznata ili dugotrajna parlamentarna imena. Tom Tugendhat zbog čijeg je odlaska na ministarsku poziciju i došlo do ovog izbora 2017. godine je izabran nakon tek dvije godine parlamentarne karijere.

Napomenimo kako je Kearns u prošloj i ovoj godini aktivno radila na promociji Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, njenom zaslugom nekoliko se puta o BiH raspravljalo kako u Zastupničkom domu britanskog parlamenta, tako i u Komitetu za vanjske poslove. Tokom premijerskog mandata Borisa Johsona koji je završio nedavno Kearns je u više navrata lobirala kod premijera za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i drugim bh. političarima koji su ugrožavali mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

“Uz rat u Ukrajini i druge zlokobne događaje širom svijeta, njena pobjeda daje gospođi Kearns istaknutu ulogu kada poslanici razmatraju događaje u inostranstvu – predsjedavajući odabranog odbora uvijek je pozvan ranije da govori u Domu. Tako da će se njeni stavovi čuti često”, piše BBC o pobjedi Kearns.

Sigurno je da će njenim izborom, a i dobrim vezama unutar Vlade Velike Britanije, pogotovo u Ministarstvu vanjskih poslova u kojem je nekada radila, Bosna i Hercegovina i region Zapadnog Balkana dobiti još veću pažnju zvaničnog Londona kako kroz rad Vlade tako i parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!