Kina na pitanju Palestine pokazuje ambiciju da bude globalna super sila

Svijet 29. nov 202320:19 0 komentara
REUTERS/Brendan McDermid

Kina je predstavila danas Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija mirovni plan za Bliski istok od četiri tačke pokazujući svoju ambiciju da bude globalna super sila.

Rat Izraela i palestinskog Hamasa ukazuje na potrebu postojanja palestinske države uz Izrael, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a posvećenoj Bliskom istoku uključujući i palestinskom pitanju.

„Treba sa jačim ubjeđenjem da revitalizujemo izglede za rješenje sa dvije države“, rekao je on.

On je rekao da to što ne postoji palestinska država u suštini ponovljenih nemira u palestinsko-izraelskoj situaciji.

„Izrael je odavno uspostavio nezavisnu državu i Jevreji nisu više bez doma. Međutim pravo palestinskog naroda na državnost, njihovo pravo na postojanje i pravo na povratak dugo je ignorisano“, dodao je kineski ministar, čija zemlja do kraja mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti.

Pravedno i zakonsko rješenje palestinskog pitanja sastoji se u rješenju sa dvije države, dodao je on naglašavajući da je to nezamijenjivo.

Kada je riječ o dvije od preostale tri tačke Vang je rekao da svijet treba da radi na sveobuhvatnomi trajnom primirju sa najvećom hitnošću i na boljoj zaštiti civila.

Četvrtka tačka je da Savjet bezbjednosti treba da snosi odgovornosti za vodeća pitanja rata i mira i života i smrti i u svjetlu razvoja situacije na terenu hitno da preduzima dodatnu akciju. On nije rekao kakavu akciju Savjet bezbjednosti treba da preduzme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!