Ko je bio Silvio Berlusconi, jedan od najkontroverznijih italijanskih političara

Svijet 12. jun 202311:17 0 komentara
AFP/GIUSEPPE CACACE

Medijski tajkun, koji je vodio tri italijanske vlade između 1994. i 2011. godine i čija je stranka Forza Italia mlađi partner u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, je već neko vrijeme bolovao od leukemije. Berlusconi je bio jedan od najkontroverznijih italijanskih političara koji se uspio vratiti na političku scenu 2017. godine uprkos karijeri kojuj su pratili seksualni skandali, brojne optužbe za korupciju i osuda za poreznu prevaru, piše Guardian.

Preminuo je u bolnici San Raffaele u Milanu, gdje je već u proljeće proveo šest sedmica tokom na liječenju od infekcije pluća povezane s hroničnom mijelomonocitnom leukemijom.

Rođen u Milanu 1936. u porodici srednje klase, Berlusconi je započeo svoju poslovnu karijeru u razvoju nekretnina prije nego što je osnovao Mediaset, najveću italijansku komercijalnu kuću. Također je bio vlasnik fudbalskog kluba AC Milan između 1986. i 2017. godine.

Forza Italia je osnovana 1993. godine. Godinu dana kasnije, Berlusconi je bio prvi premijer koji je izabran bez prethodnog obavljanja funkcije u vladi, a njegov drugi mandat, između 2001. i 2006., najduži je mandat bilo kojeg talijanskog lidera od drugog svjetskog rata. Vratio se na vlast 2008. godine, ali je bio primoran da podnese ostavku 2011. usred akutne dužničke krize.

Berlusconi je krajem 2012. godine osuđen za poresku prevaru, zbog čega je odslužio jednogodišnju kaznu i društveno koristan rad u stambenoj kući u Milanu. Njegova zabrana da se kandiduje za funkciju ukinuta je na vrijeme za opće izbore 2018. godine, kada je Forza Italia nastupila u koaliciji s Ligom i braćom Italije, ali nije dobila 40% potrebnih za vlast.

Godine 2019. Berlusconi je osvojio mjesto u Evropskom parlamentu, a na općim izborima u oktobru 2022. njegova stranka se vratila na vlast u koaliciji koju predvode Braća Italije koju vodi Giorgia Meloni. Berlusconi je također izabran za senatora.

Berlusconi je 2016. godine operisao srce, a primljen je u bolnicu s koronavirusom u septembru 2020. godine. Imao je dugotrajne komplikacije povezane s virusom.

Ženio se dva puta, a bio je u vezi sa Francescom Pascale (37) sedam godina prije veze sa 33-godišnjom Martom Fascinom, poslanicom Forza Italia s kojom je sklopio “simbolični brak” u martu 2022. godine. Iza njega je ostalo petero djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!