Lavrov poručio Zapadu: Spremni smo na rat protiv vas

Svijet 13. maj 202411:17 1 komentar
Sergej Lavrov (REUTERS/Shamil Zhumatov/Pool)

Izjava je uslijedila nakon što je ukrajinska vojska priznala da ruske snage napreduju u svojoj ofanzivi na sjeveroistoku regije Harkiv.

“Ako se Zapad želi boriti za Ukrajinu na bojnom polju, Rusija je spremna na to”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi državna agencija RIA.

Kremlj je prošle sedmice rekao da bi slanje NATO trupa u Ukrajinu potencijalno bilo izuzetno opasno i da Moskva pozorno prati ukrajinsku peticiju koja poziva na takvu intervenciju. Izjava je uslijedila nakon što je ukrajinska vojska priznala da ruske snage napreduju u svojoj ofanzivi na sjeveroistoku regije Harkiv.

Ruske snage pokušavaju proboj u toj regiji, što je podiglo uzbunu u Kijevu i među zapadnim saveznicima zbog potencijalne velike ofanzive na grad Harkiv, drugi najveći u Ukrajini, smješten samo tridesetak kilometara od ruske granice.

“Neprijatelj trenutno postiže taktičke uspjehe”, objavio je jutros ukrajinski glavni stožer.

Nakon osvajanja nekoliko sela u regiji Harkiv borbe se trenutno vode kod grada Vovčanska, smještenog samo pet kilometara od ruske granice, piše agencija dpa.

Ukrajina tvrdi da Rusija bilježi velike gubitke, no da usprkos tome šalje brojne snage kod Vovčanska, prema kojem se kreće pet bataljuna.

Rusija je već okupirala Vovčansk na početku rata. Povukla se nakon ukrajinske ofanzive u jesen 2022. godine. U to vrijeme u gradu je još živjelo oko 3,5 hiljada ljudi, objavila je Ukrajina tada.

Rusija je ponovni proboj prema regiji Harkiv pokrenula 10. maja. U zadnja dva dana osvojila je devet sela, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare