Lavrov: Zapad je na rubu vojnih sukoba između nuklearnih sila

Svijet 22. apr 202411:29 0 komentara
Sergej Lavrov (REUTERS/Turar Kazangapov)

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je u danas da podrška Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Francuske Ukrajini potiče ozbiljne strateške rizike koji su povećali rizik od izravnog sukoba između najvećih svjetskih nuklearnih sila.

Lavrov je rekao da su Sjedinjene Države i NATO opsjednuti idejom nanošenja “strateškog poraza” Rusiji i da u takvom sukobu postoje rizici koji bi mogli dovesti do povećane razine nuklearne opasnosti.

“Zapadnjaci se opasno ljuljaju na rubu direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, koji je prepun katastrofalnih posljedica”, rekao je Lavrov.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da pomažu Ukrajini da se odbrani od ruske agresije i da je Rusija ta koja pogoršava napetosti između Istoka i Zapada, uključujući izdavanje ponovljenih upozorenja o opasnosti od nuklearnog sukoba.

“Posebno zabrinjava činjenica da su upravo ‘trojka’ zapadnih nuklearnih država među ključnim sponzorima zločinačkog kijevskog režima, glavni inicijatori raznih provokativnih koraka. U tome vidimo ozbiljne strateške rizike koji vode povećanju razine nuklearne opasnosti”, rekao je Lavrov.

Tri zapadne zemlje s nuklearnim oružjem su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!