Let Juliana Assangea košta 500.000 dolara – prikupljat će se novac da bude plaćen

Svijet 25. jun 202414:39 0 komentara
Wikileaks via X/via REUTERS

Let od Londona preko Bangkoka do Australije osnivača Wikileaksa Juliana Assangea košta 500.000 dolara, pišu danas britanski mediji nakon što je on napustio London na putu do Marijanskih ostrva gdje će formalizovati sporazum o priznanju krivice za špijunažu kako bi izbjegao ekstradiciju i zatvorsku kaznu u SAD-u.

Prema izvještaju više britanskih medija, cijenu leta potvrdila je Assangeova supruga Stella.

Ona je rekla da će Assangeov avion, koji ga vodi iz Velike Britanije u Australiju, preko Bangkoka i sudskog saslušanja na Sjevernim Marijanskim otocima, koštati 500.000 dolara, ili 393.715 funti.

Stella Assange je najavila da će za prikupljanje sredstava kojima će biti plaćen let biti organizovana kampanja.

Assange je sa poletjeo sa londonskog aerodroma Stansted, a mediji su javili da je avion na putu ka Marijanskim otocima danas sletjeo u Bangkok.

Let se nastavlja ka ostrvu Saipan gdje ga sutra ujutro u 9:00 sati po lokalnom, odnosno, večeras u 23:00 sati po srednjeevropskom vremenu očekuje saslušanje i formalizovanje priznanja krivice koje će mu, nakon dugogodišnjeg procesa, omogućiti da slobodno otputuje u Australiju.

Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u 9:00 ujutro po lokalnom vremenu u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju.

Assangeov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Julian Assange nakon pet godina pušten iz zatvora, priznat će krivicu i vratiti se kući u Australiju

WikiLeaks je 2010. godine objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku –što je  najveći sigurnosni propust vrste u historiji američke vojske – zajedno s nizom diplomatskih depeša.

Assange je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog WikiLeaksovog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je otkrila Chelsea Manning, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je također bila procesuirana prema Zakonu o špijunaži.

Australski premijer: Slučaj Assange traje predugo, želimo da se vrati kući

Mnoštvo od više od 700.000 dokumenata uključivalo je diplomatske depeše i izvještaje sa ratišta, poput videosnimke američkog helikoptera Apache iz 2007. kako puca na osumnjičene pobunjenike u Iraku, ubivši desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Reutersa. Taj je video objavljen 2010.

Optužbe protiv Assangea izazvale su bijes među njegovim brojnim globalnim pristalicama koji su dugo tvrdili da se Assange kao izdavač Wikileaksa ne bi trebao suočiti s optužbama koje se obično koriste protiv službenika savezne vlade koji kradu ili cure informacije.Mnogi zagovornici slobode printa tvrdili su da kazneno optuživanje Assangea predstavlja prijetnju slobodi govora.

Assange je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. na osnovu evropskog uhidbenog naloga nakon što su švedske vlasti rekle da ga žele ispitati zbog optužbi za seksualne zločine koje su kasnije odbačene. Pobjegao je u ambasadu Ekvadora, gdje je ostao sedam godina, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz ambasade 2019. i zatvoren jer nije platio kauciju. Od tada se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh s najstrožim osiguranjem, odakle se gotovo pet godina bori protiv izručenja u Sjedinjene Američke Države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!