Macron u UN-u optužio Rusiju: Imperijalistička sila po zakonu džungle

Svijet 21. sep 202207:57
REUTERS/Amr Alfiky

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je Rusiju da je moderna imperijalistička sila po zakonu džungle i pozvao je u utorak u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) neutralne zemlje da prestanu biti suučesnice svojom šutnjom o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U govoru svjetskim liderima na godišnjem zasijedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku Macron je upozorio da ruska invazija Ukrajine dijeli svijet i vraća ga “u doba kolonijalizma”.

“Oni koji na to šute pridonose novom imperijalizmu, savremenom cinizmu koji uništava svjetski poredak”, rekao je Macron u polusatnom govoru.

Pozvao je države da ne budu pasivni posmatrači.

“Kada čujem Rusiju kako govori da je spremna za novu saradnju i novi međunarodni poredak bez hegemonije, to je samo prazna priča. A temelji se na čemu? Na invaziji na susjednu državu, na nepoštivanju granica jer vam se to ne sviđa. Kakav je to poredak? Ko je današnji hegemon? Rusija”, istakao je Macron.

Odbacio je narativ da Zapad pokušava odbraniti zastarjele vrijednosti kako bi branio vlastite interese i da zbog toga pati ostatak svijeta.

“Nije riječ o izboru između Istoka i Zapada, već o odgovornosti svakog da poštuje UN-ovu povelju”, dodao je.

Zapadne sile nadaju se iskoristiti okupljanje u sjedištu UN-a ove sedmice kako bi uvjerile neutralne države da pritisnu Moskvu. Macron je govor završio ističući ograničenja Rusije.

“Ko je bio ovdje tokom pandemije? Ko je nudio finansiranje kako bi se pomoglo u tranziciji zbog klimatskih promjena? Sigurno ne oni koji vam dolaze danas s idejom o novom svjetskom poretku. Ne oni koji nisu imali funkcionalnu vakcinu i ne nude ništa u borbi protiv klimatskih promjena”, zaključio je Macron.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar