Među uhapšenim u Njemačkoj Princ Heinrich XIII, bivši član vladarske kuće Reuss

Svijet 07. dec 202211:57
Izvor: REUTERS/Christian Mang

Osobe koje su navodno planirale da izvrše državni udar u Njemačkoj su navodno članovi ekstremno desničarske grupe a jedan od njih je Prince Heinrich XIII, bivši član vladarske kuće Reuss koja je nekada vladala istočnim djelovima zemlje. Smatra se da je grupa planirala da on bude vladar u budućoj državi koju su planirali uspostaviti, javlja Reuters.

Širom Njemačke je danas privedeno 25 osoba zbog sumnje da su planirali državni udar, a neki članovi su osumnjičeni da su planirali oružani napad na parlament. Pod istragom su jedno aktivno vojno lice i nekoliko rezervista, rekao je portparol vojne obavještajne službe Reutersu. Aktivni vojnik je član komande specijalnih snaga.

Također je među privedenim bivši poslanik u parlamentu iz krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) koji radi kao sudija u Berlinu.

Istražitelji sumnjaju da su pojedini članovi grupe imali konkretne planove da upadnu u donji dom parlamenta Bundestaga u Berlinu sa malom naoružanom grupom, saopćilo je tužilaštvo.

Jedan od osumnjičenih, identificiran kao Heinrich XIII P. R. prema njemačkom zakonu o privatnosti, obratio se predstavnicima Rusije, koju je grupa smatrala svojim centralnim kontaktom za uspostavljanje svog novog poretka. Međutim, nema naznaka da su Rusi pozitivno odgovorili.

Kako prenose njemački mediji, vladarska Kuća Reuss se ranije ogradila od Heinricha, nazivajući ga zbunjenim čovjekom koji se bavi teorijama zavjere.

Tužioci su rekli da je racije sprovelo više od 3.000 policijskih zvaničnika i snaga sigurnosti širom 11 njemačkih saveznih država. Osumnjičeni su uhapšeni u njemačkim saveznim državama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštio je ured.

Osumnjičeni se terete da su se, najkasnije do kraja novembra 2021. godine, pripremali da izvrše radnje zasnovane na njihovoj ideologijt. Te akcije uključuju nabavku opreme, regrutaciju novih članova i održavanje časova gađanja, dodaje se.

U fokusu regrutacije bili su prvenstveno pripadnici vojske i policije, saopćeno je iz Tužilaštva. Također je navedeno da je grupa bila svjesna da će njen plan podrazumijevati smrtne slučajeve, te da su smatrali da je ovaj scenario “neophodan međukorak” ka sveobuhvatnoj promjeni sistema.

Kako navodi Reuters, ideologija kojom se ova grupa vodila je slična onoji krajnje desničarskog Reichsbuerger pokreta i teoretičara zavjere QAnon koji dijele duboko uvjerenje da Njemačkom vlada “duboka država”. Nije navedeno ime osumnjičene grupe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar